Logaritmus kérdés (? )
Ezt, hogy kell megoldani?
lg10^-1=-1
logˇ3 9=2
Ezen valóban semmi megoldanivaló nincs. Csak a logaritmus definícióját kellett volna elolvasnod valahol. Nagyon röviden, valamelyest pontatlanul:
1. Tegyük fel, hogy van egy "A" számod, amely "B-edik" hatványon van, melynek eredménye "C".
A^B = C
2. Ekkor a C szám A alapú logaritmusának eredménye B lesz, azaz log_A C = B.
Az általad említettek pedig:
I. log_3 9 = 2, azaz a 9 hármas alapú logaritmusa kettő, mivel 3^2 = 9.
II. lg 10^(-1) = -1, azaz 10^(-1) (vagy ha úgy tetszik, 1/10) tízes alapú logaritmusa -1, mivel 10^(-1) = 1/10. De ehhez számolnod sem kell igazán, mivel majd tüzetesen megtanulod azt, hogy log_a a^n = n, azaz az a alapú logaritmusa a^n-nek n lesz.
Ha nem esnének le a dolgok rögtön, semmi gond, szerintem pl. tizenx-éves fejjel nekem is ülnöm kellett ezeken a (ma már) egyszerű dolgokon. A kezdetekben jól jöhet, ha a definíció szerint gondolkozol, azaz az alapot emeled az egyenlőségjel jobb oldalára (például amit írtál, ott 3^2 = 9). A wikipédia cikkeit és a tankönyvedet érdemes átolvasni, én pl. nem foglalkoztam a kikötésekkel.
De jó, már meg van!
És, ha ezt a log jelöléssel kell felírnom?
10^1=10
10^1 = 10
Tíz az elsőn tíz, azaz lg10 = 1.
De olvasd el mégegyszer az előző válaszomat: log_a a^n = n.
És ezt?
log^a=4
Kiolvasnád kérlek? Mert ez értelmetlen, amit írtál.
Nincs alapja sem, meg semmi.
You're right'
Lemaradt egy kettes...
logˇ2a=4
log2(a)=4
A 4-et felírjuk 2-es alapú logaritmusként, vagyis log2(16)
log2(a)=log2(16)
Mivel azonos alapúak, a logaritmus elhagyható.
a=16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!