Matekba segítene valaki?
1. Egy számsorozatban a második tagtól kezdve bármely szám kettővel nagyobb, mint az előtte álló szám ötszöröse.
2. Egy számsorozatban a harmadik tagtól kezdve bármely szám hárommal nagyobb, mint az előtte levő két szám szorzata. Mekkora az első hat tag, ha a harmadik 9, a negyedik 30?
1. Segítség a válaszhoz, hogy megpróbáld te is megérteni. :)
Szerintem abba kavarodsz be, hogy nincs konkrétan megadva az első szám.
Legyen az első szám az 1
Innentől kezdve a feladat azt írja, hogy a következő szám ennél ötször nagyobb és még ahhoz is hozzáadsz kettőt.
2. Először az első kettőt számoljuk ki.
Adott a Negyedik tag a 30.
Ezt úgy kapjuk meg, hogy kivonunk belőle 3-at és elosztjuk 9-el, mert így a kapott érték 3 (második elem) lesz.
Na most megint megcsináltuk amit leírt a feladat, ez felfelé így nézd ki:
a negyediket a harmadikból és a másodikból számoljuk ki. ELlenőrzés: 3 (második elem) és 9 (harmadik elem) szorzata = 27 + 3 = 30 (ez a 4. elem.) Ugyan ezzel a rendszerrel kell kiszámolni a többit is.
Én az első feladatot, úgy próbáltam megoldani, hogy:
0*5=0+2=2
1*5=5+2=7
2*5=10+2=12
és így tovább...
a másodikat már nem tudom... :(
Az első sem jó így.
Mindig a már kapott számot veszed. A legelső számnak a 2 jó lesz, de a másodikban ezzel dolgozol.
Ezt szorzod 5-el és adsz hozzá kettőt.
2*5+2=12
12*5+2=62
...
2. feladat
2;3;9;27;...
2*3+3=9
3*9+3=27
...
ja igen :D bocs, 3*9=27+3=30
Köszi szépen a segítséget :)
Az első feladatban leírnád nekem 1. tagtól ? :D
mert nem tudom hogy jött ki a 2....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!