Az 1,2,3,4 számjegyekből hány darab háromjegyű hárommal osztható számot képezhetünk?
Nem szeretném megoldani helyetted, de segítek:
Nyilván ilyen az 111, 222, 333, 444.
Ha 2 db egyes van benne, akkor milyen szám jöhet melléjük úgy, hogy a számjegyek összege osztható legyen 3-mal? Ez hányféle sorrendben lehetséges?
Ugyanezt nézd végig 2 db kettessel, hármassal, négyessel.
Utána már csak azt kell nézni, hogy 3 különböző számjegy hogyan lehet, és hogy ennek hányféle elrendezése van.
Próbáld meg kiszámolni, tényleg nem nehéz.
Ha elakadsz, szólj :)
Én úgy magyaráznám hogy megkeresed azokat a kétjegyű számokat amik ezekből kirakhatóak(12,21,24,33,42) és oszthatóak 3al. Ezek ugye 5 db és mivel az első helyen teljesen lényegtelen hogy mi áll a 4 szám közül és függetlenek, ezért szorozni kell(Véleményem szerint 5x4=30 de gondold végig ha nem :) )
1. pedig javítsd ki ha nemígyvan
Második,
Sajnos ez így nem fog működni :( Az utolsó 2 számjegyből nem fogod tudni, hogy 3-mal osztható-e egy háromjegyű szám...
A példádnál maradva, mivel a 12 osztható 3-mal, nyilván nem lehet pl. 1 az első számjegy, hiszen ennek értéke 100, ami viszont nem osztható 3-mal.
Én továbbra is úgy gondolom, hogy az a legegyszerűbb megoldás, amit feljebb már leírtam :S De természetesen nyitott és meggyőzhető vagyok :)
Igen, értem, de mivel nem túl bonyolult a feladat, én nem igazán kerestem agyafúrtabb megoldást. Még így is tízszer annyi idő volt leírni, mint végiggondolni :S
Persze a rendezgetéseket nem úgy gondoltam, hogy írogasd fel egyenként, csak annyit, hogy
1,1,4-> 3 lehetőség,
1,4,4-> 3 lehetőség,
1,2,3-> 6 lehetőség,
2,3,4-> 6 lehetőség.
De ha rájössz valami trükkös / gyorsabb megoldásra, akkor légysz. oszd meg velünk :)
Juj csúnyán beégtem, akkor nézzük az utolsó 2 számjegyet ha 4el osztható.
Igazatok van :D
Nézzük meg, milyen osztási maradéka lehet 3 számnak, ha összegük 3-mal osztható:
0,0,0
1,1,1
2,2,2
0,1,2
eszerint 4 esettípus van:
1. típus: csak a 333 a jó szám
2. típus: mindhárom jegy lehet 1 vagy 4, azaz 2^3=8 eset
3. típus: csak a 222 a jó.
4. típus: 123 és 423 permutációi a jók. Ez kétszer 6 eset.
Összesen: 1+8+1+2*6=22 eset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!