Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Deriválás? Lehet konstans?

Deriválás? Lehet konstans?

Figyelt kérdés
Például van egy ilyen függvényem: f(x)=30m+0.5mx ennek lehet bármije is 30.5 ha deriválom? Mondjuk egy szélsőérték vagy ez komplett hülyeség?

2013. máj. 29. 18:12
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem igazán értem a kérdést...

A derivált értéke természetesen lehet egy konstans szám, ha az eredeti függvény (amit deriváltál) elsőfokú. És konstans deriváltja mindig nulla.

Az f(x)=30m+0.5mx függvény, ha m konstans és x a változó, deriváltja f'(x)=0,5m.

A szélsőérték az a pont, ahol a függvénynek (lokális vagy abszolút) minimuma vagy maximuma van. Ez a pont ott van, ahol a derivált nulla.

2013. máj. 29. 18:57
 2/6 anonim ***** válasza:
ja, az a negyedik sor végén f '(x)=0,5m csak nem hagytam szóközt, és nem látszik a derivált.
2013. máj. 29. 19:00
 3/6 A kérdező kommentje:

Az m nem konstans. Igazából nekem sem állt össze az egész azok miatt amiket írtál, azonban a 30.5-el kijött volna a feladat többi része és kíváncsi voltam, hogy ebből valahogy meg lehet-e oldani. Egyébként valahogy úgy gondoltam hogyha én azt deriválom akkor m az elsőn deriváltja 1, x az elsőn deriváltja 1 és akkor 30.5.

Mindenesetre köszönöm a segítséget.

2013. máj. 29. 19:28
 4/6 anonim ***** válasza:
Akkor biztos hogy f(x) egyenlő? Mert ha ez valamivel, pl egy számmal lenne egyenlő, akkor az m-t ki tudnád fejezni x függvényében vagy fordítva, és ott tudnál szélsőértéket számolni... de két ismeretlenes függvénybe nem tudom, ilyennel én még nme találkoztam
2013. máj. 29. 19:35
 5/6 A kérdező kommentje:
Az biztos hogy egyenlő, csak valószínűleg a feladat többi részéből kellene valahogy az egyiket kifejeznem csak nem jöttem még rá hogy hogy. Igazából csak egy futó gondolat volt, mert tetszett hogy kijött és hátha.
2013. máj. 29. 19:45
 6/6 anonim ***** válasza:

Ácsi!

Ha f az x-nek a függvénye (hiszen f(x)), akkor m szerint nem lehet deriválni!

Ha meg kétváltozósnak veszed, akkor csak parciális deriváltak vannak, de külön x szerint és külön m szerint.

Tényleg kellene a konkrét feladat a válaszhoz!

2013. máj. 29. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!