Hogyan lehet ezeket megoldani?
10. osztályos fizika remélem tudja ezeket valaki, mert én nem... ha valakinek megy kérem segítsen már nekem, mert én estig itt üllhetnék. :) Köszönöm szépen
Néhány képletet kell csak hozzá tudni. Szerintem benne van mindegyik a függvénytáblában is, úgyhogy onnan "puskázhatsz". (Ha nyolcadikos vagy, akkor valószínű nincs függvénytáblád, akkor be kell magolni őket.)
1. Q = I·t
az időt át kell váltani másodpercbe!
2. R = U/I
(Ohm törvény)
3. R = ρ·l/A
(vezeték ellenállása: fajlagos ellenállás (ρ) szorozva a vezeték hosszával (l), osztva a keresztmetszetével (A) )
A hosszat is váltsd át méterbe.
4. P = U·I
aztán az I-vel már ugyanaz, mint az 1. kérdés.
Itt se felejtsd el a percet másodpercbe váltani!
:)
1= 30 de nem tudom mi a mértékegység
2= 12000 Ohm
3= na az nem ment, mert nem tudom megcserélni a képletet ami írtál
4=Azt meg nem értem :(
1. Coulomb (~kulom) a mértékegység, C-vel rövidítjük.
2. nem jó.
Ha R = U/I, akkor szorozd meg mind a két oldalt I-vel. Akkor a jobb oldalon szorozva is lesz, osztva is lesz, tehát kiesik az I, kijön, hogy R·I = U
120·0,01 = 1,2
és volt a mértékegység.
U = 1,2 V
3. R = ρ·l/A
Ki kellene fejezni belőle a ρ-t (ró-t)
Ha beszorzod mind a két oldalt A-val, akkor a jobb oldalon szorozva is van, osztva is van, tehát kiesik.
R·A = ρ·l
Aztán ha elosztod mind a két oldalt l (ell)-lel, akkor a jobb oldalon szorozva is osztva is lesz, kiesik:
R·A/l = ρ
Most már csak be kell helyettesíteni.
50Ω·0,1m²/1,5m = 3,333 Ωm
Azért írtam most a mértékegységeket is, hogy az is kijöjjön, mert ki a franc emlékszik a fajlagos ellenállás mértékegységére. Egyébként is van neki több féle is...
Az Ohm szorozva négyzetméterrel és osztva méterrel, Ω·m²/m, akkor lehet egyszerűsíteni a méterrel, Ωm maradt.
4.
Van adatod a teljesítményre (P) valamint a feszültségre (U). Kell tudni, hogy van egy olyan összefüggés, hogy P=U·I
Vagyis a teljesítmény a feszültség és azáramerősség szorzata. Más képletet nem is tanultatok, amiben P és U van. Vagyis ki lehet számolni az I-t:
P=U·I / osszuk el mind a két oldalt U-val
P/U = I
1100 / 110 = I
I = 10 A (amper)
Ezt nem kérdezte senki, de ezt lehetett kiszámolni.
Aztán van még idő-adat, és kell a töltés. De hisz az első kérdés pont ez volt, ott az idő mellett áramerősség volt, és ki kellett számolni a töltést. Mázlinkra az áramerősséget pont kiszámoltuk az előbb, ez most jól jön :)
Q = I·t = 10A·120s = 1200 C
----
Remélem, tudtam segíteni. Úgy értem nem azzal, hogy most már megvannak az eredmények, hanem valamit meg is tudtam magyarázni. Úgy látom, hogy a matekkal is nagy gondban vagy, az érettségin majd bajok lesznek... Valamit ki kellene találnod, hogy az alap dolgokat megértsd, végülis ennek a matekja általános iskolás... A fizikai résznél meg nincs más, be kell magolni néhány képletet.
édes istenem... :(
megyek utcát seperni... :D
nekem ez annyira magas, de köszi, neki fogok esni hogy megértsem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!