Fizika, egyenaram, ezeket az aramkoros feladatokat hogyan kell megoldani?
Itt van a ket feladat: [link]
Gyakorlaskent csinalom egy versenyre, nem nehezek, viszont az aramkoroket kicsit elfelejtettem es az alpontok nagy reszet nem tudom vagy nem vagyok benne biztos, ezert jolenne ha latnam a megoldast, nagyon fontos lenne.
Koszi elore is :)
3.a)
P = U·I
I = U/R
P = U²/R
P·R = U²
Az r belső ellenállás és az R külső sorba vannak kötve. Így a fogyasztón eső feszültség:
U = E·R/(R+r)
80·5 = E²·5²/(5+r)²
80·20 = E²·20²/(20+r)²
... meg kell oldani az egyenletrendszert.
3.b)
P = U²/R
U = E·R/(R+r)
P = E²·R/(R+r)²
Ez akkor maximális, ha R/(R+r)² maximális. Ha tanultatok deriválni, akkor deriválással kijön, hogy hol van szélsőértéke ennek a függvénynek (r konstans, R pedig a változó, a szerint kell deriválni).
Ha nem tanultatok még differencioálszámítást, akkor kijön a számtani és mértani közép közötti egyenlőtlenségből is:
Nézzük az R és r pozitív számok közepeit. Tudjuk, hogy
(R+r)/2 ≥ √(R·r)
egyenlőség akkor áll fenn, ha R=r
(R+r)²/4 ≥ R·r
1/(4r) ≥ R/(R+r)²
Ez azt jelenti, hogy R/(R+r)² maximuma 1/4r, és ezt akkor veszi fel, ha R=r.
A teljesítmény maximuma így:
Pmax = E²/(4r)
Lehet, hogy nem kell tudni ezt levezetni, mert tanultátok is, hogy akkor a legnagyobb a leadott teljesítmény, ha a külső ellenállás megegyezik a belsővel. Nem emlékszem, hogy ilyen lenne a gimis könyvben, de lehet...
3.c)
Ez könnyű: I = E/(R+r)
3.d)
η = Ph/Pö (hasznos per összes teljesítmény)
Ph = U²/r
Pö = E²/(R+r)
Ezeket csak ki kell számolni...
Ha R=r, akkor az előbb már kijött, hogy
Pmax = E²/(4r)
Pö = E²/(2r)
A kettő hányadosa 50%-os hatásfokot jelent. (Ami könnyen belátható, hisz ha R=r, akkor az energia egyik fele a fogyasztón, másik fele belül hat).
4.a)
Az ellenálláshálózat eredő ellenállása:
Bal oldalon 23+47 = 70 Ω
Jobb oldalon szintén
Eredő ezek fele, 35 Ω
I = E/(r+35) = E/40 ...
Az A és C pont között esik U = E·35/(35+5) volt feszültség. Ez kijön gyorsan. Ebből a B pont potenciálja U·47/(47+23), a D ponté pedig U·23/(47+23)
Vagyis CD közötti feszültségkülönbség:
U·(47-23)/(47+23)
4.b)
P = U·I
Az előbb U-t és I-t is kiszámoltuk már.
4.c)
Akkor azonos a B és D pontok potenciálja, ha R₂/R₄ = R₁/R₃, hisz akkor lesz a feszültségosztás azonos.
Átrendezve:
R₄ = R₂·R₃/R₁
4.d)
Akkor maximális a teljesítmény, ha a külső ellenállás is 5Ω (=r)
Most a külső 35Ω, ezzel párhuzamosan ha még 6 darab 35Ω-osat kötünk, akkor az eredő már 35/7 = 5Ω lesz. A 6 darab 35 Ω-os eredője pedig 35/6 Ω, ekkorát kell az A és C közé kötni.
De ki lehet számolni "hivatalosan" is a párhuzamos eredő ellenállás képletével... Ahogy én csináltam, úgy viszont fejben is megvan.
Ja, és a Pmax értéke E/(4r), mint az előbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!