Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Nem tudom meglda ezeket a...

Nem tudom meglda ezeket a feladatokat (? ) Nyolcadikos vagyok ugyhogy úgy kellene megoldani

Figyelt kérdés

egy tekercskét kivezetését ampemérőhöz cstlakoztatjuk.mit tapasztalunk ha

a;mágnesrudat közelítünk a tekercshez

b;mágnesrudat mozdulatlanul hagyjuk a tekercs belsejében

c;tekercs elött mágnesrudat forgatunk

számitsd ki és ird be a transzformátorra vonatkozó hiányz adatokat:

Np Up(V) Nsz Usz

100 50 500

1000 100 15

250 1200 1000

600 12 240

Np Up(V) Nsz Usz

100 42 500

110 1000 220

50 100 400

300 12000 10000

2013. ápr. 8. 15:49
 1/2 bongolo ***** válasza:

Most komolyan mondom, amilyen erővel beírted ezt a sokat, már rég megnézhetted volna a könyvedben...

Ha változik a mágneses tér (vagyis ha közeledik a mágnes vagy ha forog a mágnes), akkor a tekercsben feszültség indukálódik, ezért az áramkörben áram fog folyni, amit az ampermérő kimutat. Szóval kilendül a mutatója. Ha nem mozog a mágnesrúd, akkor nem lesz indukált feszültség.

A transzformátoros kérdésekre nem lehet így válaszolni, mert a gyk.hu elrontotta a táblázatos szerkezetet, nem látszik, melyik adatot kell kiszámolni. Úgyhogy neked kell kiszámolni őket. Baromi egyszerű:

Np/Up = Nsz/Usz

Ebbe a megadott hármat behelyettesíted, a negyedik kijön.

Máshogy felírva:

Np/Nsz = Up/Usz

Persze ez is ugyanaz, azt használd, amelyik szimpatikusabb.

És tanuld is meg ezt az egyenes arányosságot, mert a dolgozatban kell majd.

2013. ápr. 8. 18:03
 2/2 A kérdező kommentje:
köszönöm nagyon sokat segítettél
2013. ápr. 9. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!