Hogyan oldanád meg ezt a geometriai feladatot? Egy háromszög magasságvonalainak a hossza 5,6 és 7 cm. Szerkeszük meg a háromszöget!
Drága Zsiga!
Úgy tűnik, felétek már kitört a tavasz, s annak fárasztó hatása felelős az apró olvasási tévedésért. :-))
DeeDee
1-esnek:
Köszönöm a készséges válaszodat, amiből megértettem, hogyan lehet súlyvonalakból háromszöget szerkeszteni. Óvatos megjegyzésem csupán annyi, hogy engem a magasságvonalakból történő szerkesztés menete érdekelne!
A válaszod azonban így is hasznos volt a számomra!
Ha az a, b, c oldalakhoz tartozó magasságok rendre m_a,m_b,m_c, akkor a*m_a=b*m_b=c*m_c (hiszen mindegyik szorzat a terület kétszerese). Innen átrendezéssel azt kapjuk, hogy a háromszög oldalainak aránya megegyezik a magasságok reciprokainak az arányával. Ezt kétszer alkalmazva következik, hogy ha a magasságokból (mint oldalakból) háromszöget szerkesztünk, és ennek az új háromszögnek a magasságait tekintjük, akkor azok aránya megegyezik az eredeti háromszög oldalainak arányával.
Következésképpen: a magasságvonalakkal mint oldalakkal szerkesztett háromszög magasságvonalaiból szerkesztett háromszög hasonló az eredeti háromszöghöz.
Így a szerkesztés menete:
1. Megszerkesztük az m_a,m_b,m_c oldalú háromszöget.
2. Megszerkesztjük ennek a háromszögnek a magasságvonalait. Legyenek ezek mondjuk m'_a,m'_b,m'_c.
3. m'_a, m'_b, m'_c oldalakkal háromszöget szerkesztünk.
4. Az így kapott háromszöget arányosan felnagyítjuk úgy, hogy a magasságai m_a,m_b,m_c hosszúak legyenek.
(Ezt megtehetjük úgy, hogy az m'_a,m'_b,m'_c oldalakkal szerkesztett háromszögnek megkeressük az m'_a oldalhoz tartozó magasságát, legyen ez mondjuk m''_a. Ekkor m''_a és m_a aránya adja a hasonlóság arányát.)
Kedves 3-as!
Köszönöm a megoldást, amely számomra nem csak hasznos, hanem sokat tanultam is belőle!
Viszonzásként kellemes, vidám, szép tavaszi napokat kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!