Néhány matematika kérdésre tudnátok válaszolni? Lent!
Az első, hogy, teszem azt, ez mit jelent:
(2,4) /tudtommal a 2 és a 4 legnagyobb közös osztójára hivatkozik/
És ez:
[2,4] /ez meg talán a legkisebb közös többszörösre/?
És mit jelent ez az értékkészletben? Pl. a szinusz és a koszinusz értékkészlete [-1,1]?
Ezzel rá is tértem a következő témára, a koszinuszra és a szinuszra.
Azt tudom, hogy
sin (alfa) = szöggel szembeni befogó/átfogó
De ebből hogy számolom ki alfát? Mert így a szinusz alfát kaptam meg, és ez mi? Nem tanuljuk még, de érdekel.
És ugyanez koszinusszal is, hogy
cos (alfa) = szög mellett fekvő befogó/átfogó
de itt is a koszinuszát kapom meg alfának, nem magát a szöget.
És az ultimate kérdés: a cos, sin, tg használhatóak számológép nélkül? Ki lehet valahogy számolni papíron?
A szinuszról egy részletes videó:
Ezek jelenthetik a legnagyobb közös osztót meg a legkisebb közös többszöröst is, de most mást jelentenek:
(2,4) a 2 és 4 közötti nyílt intervallum
[2,4] a 2 és 4 közötti zárt intervallum
(2,4] bal oldalon nyílt, jobb oldalon zárt intervallum.
stb.
Az értékkészletbe a [-1,1] azt jelenti, hogy a szinusz függvény értékei -1 és +1 közötti értékeket vesznek fel, a határokat is beleértve.
A szögfüggvényeket sima alapműveletekkel papíron nem lehet pontosan kiszámolni, csak közelítve. Régen türelmes matematikusok kiszámolták egy csomó szög esetén az értéket mondjuk 4 tizedesjegy pontossággal, és készítettek belőle egy táblázatot. A többiek már ebből a táblázatból tudták leolvasni, amire szükségük volt. A táblázatból persze visszafelé is ki lehetett olvasni, hogy ha a szinusz értéke pl. 0,5, akkor ahhoz a 30° tartozik.
Ma már számológép csinálja ugyanezt. Annak a belsejében van a táblázat, onnan tudja egy szög szinuszát is kiszámolni, meg visszafelé is, ha megvan a szinusz, hogy melyik szög az.
Nem csak táblázat van a számológépben, sorfejtéssel ki tud számolni sok tizedes pontossággal minden szögfüggvényt, de ez már egyetemi anyag...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!