Matek 9. osztály háromszögszerkesztés (? )
Hogy szerkesztek derékszögű 3szöget, ha adott a köré írt kör sugara, és az egyik befogó hossza?ű
Addig oké, hogy a derékszögű 3szög köré írható körének kpja az átfogó felezési pontja, és hogy kell thálesz kört is szerkeszteni... de nem igazán jön össze, és addig jutottam el, hogy felvettem a az egyik befogót, azt elfeleztem, és az egyik csúcsból elmetszettem a felezőmerőlegesen a kör sugarával. így megkaptam az árfogó felezési pontját.
Majd köríveztem, azaz megcsináltam a körülírható kört, és aztán mit kéne? vagy teljesen rosszul indultam el? Előre is köszi
Én így csinálnám:
Kiválasztom a kör O középpontját, és sugárnyi körzőnyílással megszerkesztem a kört.
A körvonalon kiválasztok egy tetszőleges pontot, és a befogó nagyságát körzőnyílávba véve metszem a körvonalat (két metszéspont is lehet, tőled függ, hogy két háromszöget akarsz szerkeszteni.
Szóval a metszéspontot összekötöd a kiválasztott ponttal, valamint a kimetszett pontot O-n keresztül meghosszabbítod, és az újabb metszéspont megadja a háromszög 3. pontját.
Jól indultál el a gondolkodásban, csak rossz a sorrend. Először vedd fel az átfogót, aminek tudod a hosszát, aztán a Thalesz-kört (nagy T, mert nagy tudós volt), és utána a befogót az átfogó egyik végpontjából.
Ne felejtsd el a diszkussziót, mivel szerkesztési feladat. Szerencsére egyszerű: ha a befogó>=átfogó, akkor nem lesz megoldás, ha meg rövidebb, akkor mindenképpen lesz két szimmetrikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!