Hogyan számoljam ki a körszelet kerületét, ha annyit tudok, hogy r=5cm és α=70°?
Én úgy próbáltam hogy:
K(kör)=2r*pí --> 360°=31,42cm
1°=0,087cm
70°=6,109cm (Ez a körcikk kerülete)
A 2 sugárból,ha összekötöm kijön egy háromszög, tehát ha a körcikk kerületéből kivonom a háromszög kerületét megvan a körszelet kerülete nem?
K(háromszög)= 5+5+9,40= 19,40 (A 3. oldalát az a=2R*sinα képletből számoltam ki (Trigonometria))
De nem jön ki,mert a körcikk kerülete kisebb lett és akkor ha kivonom belőle a háromszöget negatív szám jön ki. ://
Kerületet vagy területet akarsz számolni? mert itt a kettőt összemixelted.
Ha kerület, akkor csak a körív hossaz kell. Ha terület, akkor kell körcikk területéből levonnod a háromszög területét.
Ha kerületből területet vonsz le, mint ahogy leírtad, akkor ne csodálkozz, ha negatív szám jön ki.
A körcikk kerülete a két szár hossza + az ív hossza.
A két szár: sugár. Tehát hosszuk 5+5=10 cm.
A körív hossza pedig úgy aránylik a kör kerületéhez, mint a körcikk szöge a teljes kör szögéhez, azaz a 360°-hoz.
A kör kerülete: 2*r*=2*5*3,14=31,4cm.
70/360*31,4=6,1 cm.
A körcikk kerülete 10+6,1055=16,1 cm.
Amúgy igen,azt hittem, hogy ha megvan a körcikk kerülete,akkor meglesz a körszeleté is de nem. :(
Már mondjuk mindegy,mert a dogát megírtuk, és ilyen nem volt. De azért kíváncsiságból,akkor a KÖRSZELETÉT hogy kell?:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!