Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha ismerjük egy körszelet...

Ha ismerjük egy körszelet húrjának hosszát és az ivhosszt, akkor hogyan határozzuk meg a kör sugarát?

Figyelt kérdés

2013. jan. 22. 12:31
 1/4 anonim ***** válasza:

Mivel

h=2rsin(α/2)

i=rα

ezért

h/i=2sin(α/2)/α

Ebből megkapjuk α-t, így már r-t sem nehéz kiszámolni.

2013. jan. 22. 15:40
 2/4 A kérdező kommentje:
Na igen, eddig én is megvolnék, de ezt az alfát mégsem olyan könnyű kiszámolni. Legalábbis én itt akadtam el, amikor a sin (alfa/2) / alfát akarom meghatározni. Ami még zavar, hogy ennek elvileg több megoldása is lesz.
2013. jan. 22. 21:45
 3/4 anonim ***** válasza:
A több megoldás nem gond, mert elég a 0 és π közötti értéket figyelembe venni. Viszont tényleg nem egyszerű α-t kifejezni. Rákerestem, és matematikai fórumokon is leginkább csak találgatás és mellébeszélés megy. Úgyhogy ilyen esetekre marad a [link]
2013. jan. 22. 23:36
 4/4 anonim ***** válasza:

Erre a kérdésre általában nincs "elemi" válasz, csak triv. spec. esetekben - ez az állítás nem kézenfekvő. (Mikor tudjuk, hogy a húr az átmérő? Mikor nincs ilyen körszelet?)

A differenciálkalkulus eszközeivel viszont több lehetőségünk is van.

1) Newton-módszerrel (vagy más gyökközelítő algoritmussal) közelítőleg meghatározhatjuk sin x / x = c egyenletnek egy gyökét a [0,pi] intervallumban.

2) Hatványsorba fejthetjük sin x / x inverzét. Ezáltal a húrhoz tartozó központi szöget direkt egy sorozat határértékeként adunk meg. (az előzőben csak rekurzíve)

A sin x/x függvény önmagában nagyon rafkós függvény, meg lehet mutatni például, hogy a primitív függvénye nem elemi. Pár szó róla alább olvasható:

[link]

2013. febr. 5. 17:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!