Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a bennfoglalás és az...

Mi a bennfoglalás és az osztás közti különbség?

Figyelt kérdés
Alsóban bennfoglalásként tanultuk azt, amit ma osztásnak mondanék. Ugyanaz a kettő?
2009. szept. 12. 09:53
1 2 3 4
 21/34 anonim válasza:
mint, részben szakmabeli feszegethetnénk a bennfoglalás és az osztás közötti különbséget lényegében az osztással járó műveletet nevezzük BENNFOGLALÁSNAK , viszont használatában az osztás állandósult , hisz 10:2=5 , nem azt mondom , hogy 10 bennfoglalva 2 az 5 , hanem 10 OSZTVA 2-vel az 5. Így a különbség elhanyagolható , viszont gyerekeknél sokkal jobban megragadja a lényeget a bennfoglalás szóhasználat, mely a későbbiekben egyre jobban homályosul.
2014. ápr. 4. 17:48
 22/34 fater81 válasza:
100%
Igen, a 4-es válasz a helyes, és mégis az 5-ös válaszolóval értek egyet. Általános iskolásként sem érdekelt a játék a szavakkal (osztás vagy bennfoglalás), rohadtul kommutatív művelet az összeadás és a szorzás is, és a 4-es válaszban foglalt filozofálás sokkal inkább a bölcsészek dolga, mint komoly embereké. Nukleáris technika tagozaton végeztem a mérnök-fizikus szakot, és a lányomat olyanok tanítják matematikára, akik nyilván egyetlen differenciálegyenletet nem oldottak meg életükben. Itt az ellentmondás: aki nagyon tudja (és nem magamról beszélek, én sem művelem mára tudományt), annak nincs ideje arra, hogy tanítsa :-)
2014. dec. 15. 22:01
 23/34 anonim ***** válasza:
52%

Szerintem oltári nagy marhaság, hogy a négy alapművelet (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) egyikét (osztás) szétszedték kettőre. Semmi gyakorlati értelme nincs, csak zavarja a gondolkodást.

Rengeteg tanítványom volt már, és az az érzésem, hogy a tankönyveket (tantervet) olyan elvetélt "szakemberek" írják, akik hülyék ahhoz, hogy valódi munkát (pl. kutatómunkát) végezzenek, ezért rágják a ceruzájukat, hogy hogyan lehetne még tudományosabbá tenni az egyszerű tananyagot.

2015. márc. 30. 08:08
 24/34 anonim ***** válasza:
82%

Fizikus vagyok, de a mai nap az első az életemben, amikor a bennfoglalásról, mint műveletről hallok. Nem értem, minek kell ez.

30 évvel ezelőtt általános iskolában szépen megtanítottak minket mindenre a régi oktatási rendszer szerint, nem volt semmi fakszni, semmi csűrés-csavarás. Ahogy már előttünk is megtanulták nemzedékek, és nem rohadt szét az agyuk tőle.

Manapság olyan "puhapö.csű" lett minden és mindenki. A diákok még nem sokkal érettségi előt is küzdenek olyan fogalmakkal, amit anno mi már általánosban tudtunk, a tanárok meg hülyeségeket tanítanak csak azért, hogy "megóvják" a gyerekeket a matematika jelentette sokktól.

Nem csoda, ha matematikai analfabéták kerülnek ki az iskolából. Valami nagyon elromlott azóta.

2015. ápr. 15. 13:48
 25/34 anonim válasza:

8 éves fiamnak szeretnék segíteni bennfoglalás témában.

(12db alma csoportosítása megtörtént, ahogy tanították. 4 bekarikázott csoportban 3-3db alma van)

Számtan nyelven:

3+3+3+3=12, 4x3=12, ez idáig oké....de innen jön a feketeleves. a fiam szerint 12:4=3, 12/3=4

de a tanárnő szerint ez nem jó, hanem 12:3=4 illetve 12/4=3 ez a helyes. Számomra és szerintem sokunknak totálisan értelmezhetetlen, hogy mi a valós különbség, így sajnos elmagyarázni sem tudom neki....sajnos totál nem érti. Kérem segítsen valaki, hogyan lehetne elmagyarázni érthetően neki hogyan kell megoldani, hogy legközelebb ne 3-ast kapjon erre a a feladatra. Köszönöm szépen a segítséget.

2017. márc. 6. 19:12
 26/34 anonim ***** válasza:

Én sem értem mi a (lényegi) különbség, pedig mérnöki diplomám van.

Miért kell egyátalán különbséget tenni ?

2017. márc. 7. 16:44
 27/34 anonim válasza:

A fontoskodás, az manapság egy nagyon hasznos tudomány. A kerítéses példaírónak írnám:

Van 15 cukorkám, amit 3 osztálytársam között szeretnék egyenlően elosztani, tehát egyenlő csoportokat képzek.

Van egy 15m-es kerítésem, aminek egyik sarkán már van oszlop. Három részre akarom osztani, de úgy, hogy az oszlopok egyenlő távolságra legynek, tehát egyenlő csoportokat képzek.

Igazán gratulálok annak, aki az egyik példát a bennfoglalásra hozta a másikat pedig az osztásra.

A bennfoglalás az maradékos osztás. A sima osztás pedig maradék nélküli, akár végtelen tizedes tört formában fejezzük ki, akár valódi törtként. Aki ezt felnőttként sem érti, az bizonyára már az integrálásnál elakadt és a Fourier analízisről azt hiszi, hogy az a vegyelemzés egy fajtája.

2018. jan. 29. 17:58
 28/34 anonim válasza:

A kettő közti különbség nem kifejezetten a matematika miatt van az alsós tananyag ban benne, hanem a szövegértés fejlesztése miatt.

Egyébként, az osztás az az pl., hogy van 6 almám és szétosztom két barátom közt, és egy barátomnak 3 jut (6/2=3).

A bennfoglalás pedig az amikor pl., van 6 almám és ebből hányszor tudok elvenni 2 almát, amíg nem marad egy sem, ugye ez 3 (6:2=3).

2019. máj. 1. 12:42
 29/34 anonim válasza:

A 28. válaszoló vagyok.

Amúgy a kettő között a gyakorlatban van csak különbség, ezért elméletben - ,ha nem egy szöveges feladatban adjuk meg, nincs különbség, tehát: 6/2 egyenlő, de nem azonos 6:2, ahogy 6+2 is egyenlő, de nem azonos 2+6, és 2*6 is egyenlő, de nem azonos 6*2. Ezért használjuk az elektronikus eszközökön a '÷' jelet, mert ez kifejezi, hogy az eredmény szempontjából mindegy, hogy osztunk, vagy bennfoglalunk.

2019. máj. 1. 12:51
 30/34 anonim ***** válasza:

[link]

A részekre osztás és a maradékos osztás, más néven bennfoglalás műveletét együttesen osztásnak nevezzük a matematikában.

2019. okt. 6. 23:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!