Segít valaki? Algebrai egyenletrendszeres feladat. Már egy ilyet megtudtam oldani, de ez nem megy:S
2x+y=8
3x+4y=7
ezt így írtam fel:
4x-3y=4
x-2y=-4
-------
Hogy jön ki ebből x és y koordinátarendszerbeli száma:D?
Már az egyenlet rendezést megtudnám csinálni.Csak nemtudom felírni úgy,hogy most y= .......
Meg utána gondolom be kell helyettesíteni.
Itt egy helyes példa(szóval így kéne):
2x+y=4
3x-2y=-1
y=-2+4
3x-2(-2x+4)=1
3x+4x-8=-1
7x-8=-1 /+8
7x=7 /:7
x=1
Megoldás: x=1 y=2
Na, itt vagyok megint az első pár válasz írója, bocsi, de tegnap nem voltam már itt az utolsó válaszodnál ^^;
Egyébként valóban az a probléma, hogy kivontad a két egyenletet egymásból. Ha az egyik szám negatív, a másik pozitív, akkor összeadva tudod kitúrni őket az egyenletből, ha pedig megegyezik az előjelük, akkor kell kivonni őket egymásból ^^
További sok sikert a feladatokhoz ;)
Jaj, bocsánat, nem vettem észre, hogy már új oldalon is vannak válaszok, és így sikerült nagyon aktualitását vesztett dolgokat írnom, ne haragudjatok ^^; Szóval, mint a 20:44-es válasz megfogalmazója, megpróbálom elmagyarázni mi ez a szorzós dolog ^^
Tehát megvolt az alap két egyenletünk:
4x - 3y = 4
x - 2y = -4
Hogy melyik egyenletet mennyivel szorzod meg, az csak attól függ, melyik ismeretlent akarod kitúrni az egyenletrendszerből ^^ Ha például neked az X nem tetszik, akkor az alsó egyenletet megszorzod néggyel (utólag látom, valóban egyszerűbb lett volna ez a megoldás, elnézést, ha valaki ezért értette félre). Az egésznek annyi a lényege, hogy vagy az x-eknek, vagy az y-oknak megegyezzen az együtthatója. És ahhoz, hogy az y-okból ugyanannyi legyen, most éppen kettővel és hárommal kellett szorozni ;) Tehát legyen ugyanakkora szám az x-ek vagy az y-ok előtt. Az előjel nem fontos, mint azt az előző eltévelyedett hozzászólásomban leírtam, mert ha különböző az előjelük (mondjuk az egyik egyenletben 8x van, a másikban -8x) akkor összeadni kell az egyenletet (hiszen az x-ek akkor "oltják ki egymást"), ha pedig megegyezik az előjel, akkor kivonni kell (ugyanebből az okból). Ha kuszán magyaráztam, szóljatok nyugodtan ^^;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!