Érted ezt a feladatmegoldást? Ha igen el tudnád magyarázni? (matematika)
Ketten szilvát ettek. Az első mondja a másodiknak: „Adj nekem 2 szilvát és akkor
ugyanannyi szilvám lesz, nekem is, mint neked.” A második mondja: „Inkább te adj
nekem kettőt, mert akkor nekem kétszer annyi lesz, mint neked.” Kinek hány szilvája volt
eredetileg?
Megoldás
A megoldás trükkje az, hogy a szilvamennyiséget a két szilva híján jelöljük valamilyen
betűvel:
Legyenek: I. gy.: a + 2
II. gy.: b + 2
A mérlegek: a = b + 4
a + 4 = 2b
Behelyettesítéssel: b + 4 + 4 = 2b
b = 8, a = 12.
F.: Tehát az egyik gyereknek10, a másiknak 14 szilvája volt.
Ez a levezetés is érthető, de nekem sem túl szimpatikus, hogy a kettővel kevesebbet nevezzük el valamilyen betűvel. Szerintem könnyebb benne eltévedni, mint ha direktben neveznénk el.
Csináljuk meg úgy először:
A szilvák száma eredetileg:
1. gyerek: x
2. gyerek: y
Ha az első ad kettőt a másodiknak, akkor neki 2-vel kevesebb lesz, a másiknak 2-vel több; és ezek egyformák:
x-2 = y+2
Ha a másik ad 2-t (y-2) az elsőnek (x+2), akkor az elsőnek dupla annyi lesz a végén:
x+2 = 2(y-2)
Ezt eddig egyszerű volt felírni, megoldani kicsit bonyolultabb, mint ahogy a tanár csinálta.
Ez a két mérleg:
x-2 = y+2
x+2 = 2(y-2)
Az első mérleghez ha mindkét oldalra adunk még kettőt:
x = y+4
És ha ezt az x-et behelyettesítjük a másik mérlegben az x helyére:
y+4 + 2 = 2(y-2)
vagyis
y+6 = 2(y-2)
Itt a jobb oldal ugyanaz, mint 2y - 4
Ha mindkét oldalhoz adunk 4-et:
y+10 = 2y
ha levonunk y-t:
10 = y
Vagyis a második gyereknek van 10 szilvája eredetileg. Mivel az egyik mérleg az volt, hogy x = y+4, ezért az első gyereknek 14 van.
---
Ahogy a tanár csinálta, az meg úgy volt, hogy ami itt x-2, azt elnevezte a-nak, ami meg y-2, azt b-nek. A végén kijött a meg b, és mindkettőhöz 2-t kellett adni, hogy kijöjjön a szilvák száma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!