Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Határozza meg a határköltséget...

Határozza meg a határköltséget és az átlagköltséget Q0=200 -ban, ha a költség függvény C (q) = Harmadikgyök (q^2) +2q+1200?

Figyelt kérdés

Életemben nem kellett közgazdaságtant tanulnom. A megoldási menet nagyon érdekelne. Googleval nem boldogultam.

Még annak is örülnék, ha ebben tudna segíteni valaki.

Átlagköltség minimumát keressük: C(q)=2q^2+2q+80000

#átlagköltség #határköltés
2013. jan. 8. 10:29
 1/2 delusion ***** válasza:
100%

Ha nem haragszol, áttérek az általunk használt jelölésekre (C(q) helyett TC, azaz teljes költség).

Szóval, a q = 200 termelési szinthez tartozó költségeket kérdezi a feladat.

TC-t a kibocsátás (q) függvényében lehet megadni, nyilván erről van szó a feladatodban.

C(q) = TC = q^(2/3) + 2q + 1200

(harmadik gyök alatt q^2 = q^(2/3))

Na most, ha életedben nem kellett közgazdaságtant tanulnod, akkor lehet, hogy ez "ágyúval galambra" megoldás lesz (mert gondolom nem így kellene megcsinálni), de ez a legkézenfekvőbb akkor is.

A határköltség (Marginal Cost, MC) a TC függvény kibocsátás (q) szerinti deriváltja:

MC = dTC/dq = 2/3 * q^(-1/3) + 2

Itt a levezetés megtekinthető, ha beregelsz:

[link]

Lényegében azt használtuk ki, hogy:

- a fix költség (FC) 1200, ami ugye konstans, konstans deriváltja nulla. --> el is tűnt

- a változó költség (VC) q^(2/3) + 2q (tehát a q-tól függő rész, amiben a változó van). 2q deriváltja 2 (c*q deriváltja c, ahol c egy tetszőleges szám), míg q^(2/3) esetén lejön a hatványkitevő (a 2/3), a helyére pedig 2/3 - 1 = azaz 2/3 - 3/3 = -1/3 jön. ---> tehát akkor ez 2/3 * q^(-1/3), ami nem más, mint 2/(3*harmadikgyökq)

[link]

az első három érinthet téged ebből a táblázatból, a többivel ne foglalkozz.

Megkaptuk MC-t. Annyi dolgod van, hogy az MC függvénybe behelyettesíted a 200-at.

Átlagköltség (AC): TC-t leosztod q-val.

AC = 1/harmadikgyökq +2 + 1200/q

[2] feladat

Gondolom C(q) itt is a teljes költséget jelöli.

Így ebből az AC (az előző feladat analógiájához hasonlóan):

AC = TC/q = 2q + 2 + 80000/q

Egy függvénynek ott lehet szélsőértéke, ahol az első deriváltja nulla.

Deriváljuk AC-t:

dAC/dq = 2 - 80 000/q^2 (wolframalpha-val le tudod ellenőrizni)

2 - 80 000/q^2 = 0

2 = 80 000/q^2

2q^2 = 80 000

q^2 = 40 000

q = +- 200 (gyökvonás miatt)

-200-at senki nem tud termelni, 200-at viszont igen, így a minimum a q = 200-ban lesz.

Ha valami nem világos, írj nyugodtan. Biztos, hogy van ennél könnyebb megoldás, de nekem ezt vésték a fejembe, meg inkább matematikai oldalról szeretem a mikroökonómiát megközelíteni.

2013. jan. 8. 12:11
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon nagyon köszönöm a segítséged. A deriválást, számolást meg tudom csinálni, magát a megoldási menetet nem tudtam. Nagyon hálás vagyok. A leírásod teljesen érthető és világos volt.
2013. jan. 8. 13:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!