3 valószínűségszámítás példa?
Gondok vannak a valószínűségszámítással... :)
Ha valaki letudná vezetni ezeket a feladatokat nekem, az nagyon sokat segítene megérteni az ilyen feladatok folyamát:
1.
Mekkora a valószínűsége, hogy a 32 lapos magyar kártyából 4 lapot kivéve nem lesz a lapok közt sem piros, sem hetes?
2.
Mekkora a valószínűsége, hogy az A,A,A,E,I,K,M,M,T,T betűket véletlenszerűen egymás mellé írva a MATEMATIKA szót kapjuk?
3.
Mekkora a valószínűsége, hogy 2 kockával dobva a dobott pontok összege nem lesz több, mint 4?
Most ahogy elgondolkodtam az utolsón...
Az összes lehetőség 36, mivel 6x6 kockánként. A kedvező esetek száma pedig 4, mert vagy 1-1et, 1-2t, 1-3at vagy 2-2t kell dobni ahhoz, hogy 4-nél ne legyen több a dobás értéke.
Akkor 4/36 = 11,11%
Ez helyes így?
1.
Komplementerrel egyszerűbb. Mennyi az esélye annak, hogy csak pirost vagy hetest húzunk? 8 piros lap van és 4 hetes, ez összesen 11, mivel van egy lap, ami egyszerre piros is meg hetes is. Szóval hogy elsőre valamelyiket húzzuk az esély: 11/32, hogy másodikra: 10/31, harmadikra 9/30, negyedikre 8/29. Ezeket össze kell szorozni, annyi lesz az esély, hogy 4 lapot húzva, mind a négy vagy hetes vagy piros. Az eredeti kérdés komplementere volt ez a megoldás, tehát az eredti ez lesz: 1-((11/32)*(10/31)*(9/30)*(8/29))
2. ismétléses permutáció
Tehát sorbarendezés, úgy hogy vannak egyforma elemek.
Ha nem lennének egyforma betűk akkor egyszerűen annyi faktoriális lenne a lehetőségek száma ahány betű van. De mivel vannak egyformák azok számának faktoriálisával is le kell osztani.
10 betű, 3 A, 1 E, 1 I, 1 K, 2 M, 2 T
Összes lehetőség száma: 10!/(3!*1!*1!*1!*2!*2!)
Egy lehetőség a megoldás, tehát 1/[10!/(3!*1!*1!*1!*2!*2!)]
Összes lehetőség 6*6=36.
Kedvező esetek:
1,1
1,2
1,3
2,1
2,2
3,1
Tehát 6 darab.
Arra az esély, hogy valamelyik bekövetkezik: 6/36=1/6
Köszi.
Az elsőnél erre nem is gondoltam... így sokkal egyszerűbb is, mint amit én próbáltam.
A harmadiknál én nem különböztettem meg a kockákat. Bár a kérdés nem írja le, hogy megkülönböztetjük-e őket. Te megkülönböztetted. Ezek szerint ha nem írja külön a kérdés, akkor mindig megkülönböztetjük?
Ha az összes lehetőséget 36-nak veszed, akkor beleszámolod mindkét esetet. Képzelj el egy táblázatot, ahol fölül és oldalt is 1-től 6-ig vannak a számok. Egy 6*6os táblázat jön ki, ahol minden kocka egy lehetőséget jelöl. Ha ott bejelölöd a nekünk megfelelő eseteket, rögtön látod, hogy bele kell számolni a 2,1 és az 1,2 esetet is.
Attól még mert megkülönbözteted a kockát a dobott értékek nem változnak, ebben a feladatban nincs értelme megkülönböztetésnek.
1-esre a helyes válasz az alábbi:
piros 8 db
7-es +3 db
11 darab rossz lap és 23 db jó lap
Annak az esélye, hogy csak jó lapot húzunk:
23*22*21*20
Összes eset: 32*31*30*29
A két számot osztod egymással, mert valószínűség = jó eset/összes eset.
A korábban írt válasz teljesen rossz.
-------
2-esre jó választ kaptál.
De úgy is lehet számolni, hogy megkülönböztetjük az azonos betűket is: az összes eset: 10!
A jó esetek száma: 3!*2!*2!
P=3!*2!*2!/10!
Ez ugyanannyi, mint
P=1/(10!/(3!*2!*2!)) amit korábban írtak.
A 3-as kérdésben a két kockát meg kell különböztetni. Azért, mert az felel meg a valóságnak. Nyugodtan megjegyezheted, hogy ha pénzérmék vannak vagy kockák, akkor MINDIG úgy számolunk, hogy azokat megkülönböztetjük.
2-1 és 1-2 az mindig 2 eset és nem 1 eset.
4/36 rossz válasz.
A 6/36 a helyes, amit korábban írtak.
Akkor most az elsővel megkevertetek... :)
De amúgy 32 lapos a magyar kártya, akkor gondolom te csak elírtad 34-re véletlenül.
Igen persze a helyes válasz:
(21*20*19*18)/(32*31*30*29 )
Ez annak a valószínűsége, hogy egyetlen piros vagy 7-es se lesz a pakliban.
Az első válaszoló azt számolta ki, hogy NEM LESZ MIND A NÉGY lap piros vagy 7-es. De ekkor még lehet, hogy 1 vagy 2 vagy 3 ilyen lap bekerül a kiválasztottak közé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!