Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Integrálás feladat, hogy lesz...

Integrálás feladat, hogy lesz ez a tényező?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

jobb kérdést nem tudtam kitalálni, szóval inetgrálásról lenne szó, határozatlan integrál:

Határozatlan integrál 1/(x^2+x+1)dx=Hat. int. 1/((x+1/2)^2+3/4)dx=4/3 Hat. int. 1/(([gyök4/3(x+1/2)]^2)+1)dx a kérdésem most lenne, hogy ez a lépés után keletkezik egy olyan ténező amit nem értek hogyan lesz: 2*gyök3/3*arctg(2/gyök3(x+1/2))+c.

Tudnátok abban segíteni, hogy az a 2*gyök3/3 hogy lett?

2012. dec. 18. 20:28
 1/3 A kérdező kommentje:

Készítettem egy képet, talán igy jobban látszik:

[link]

Azt értem, tehát hogy integrál 1/x^2+1 dx=arctgx+c csak azt a tényezőt nem tudom miből kapjuk. :/

2012. dec. 18. 20:34
 2/3 PósánéAnita ***** válasza:

azt hiszem kisütöttem:

kihelyettesítettem a gyök4/3*(x+1/2)-t u val, ekkor du= 2/gyök3 dx-szel.

ahhoz, hogy ez a szám megjelenjen az int, jel mögött, elé kell írni a reciprokát: gyök3/2 -t, ezt megszorozva a már kint lévő 3/4-del kapjuk azt a számot

2012. dec. 18. 21:37
 3/3 A kérdező kommentje:

áá értem, tehát itt kell egy helyettesítés, majd ki kell számolni a du/dx-et.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget :)

2012. dec. 18. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!