Nem tudok értelmezni 2 kémiai definíciót, illetve egy számolás menetére nem jövök rá. Valaki elmagyarázná?
Az e- szerkezet jelölését vettük, és azt jól értem, hogyan kell felírni őket. pl. Nátruim: 1s2;2s2;2p3
de van egy feladat ahol be kell jelölnünk az atomtörzs ill. a vegyérték elektronokat, de egyszerűen nem tudom megfejteni a definíciójuk egyik pontját.
Vegyértékelektron: Külső hélyon, v. telítetlen belső héjon lévő elektronok.
Atomtörzs elektronok: Telített, belső alhéjon lévő elektronok.
És azt nem tudom, hogy azt, hogy állapítom meg, hogy melyik a belső, és melyik a külső alhéj?:s
A másik pedig egy számolós feladat, aminél az 1. lépésre nem tudok rájönni, a vegyérték e- miatt.
Felírtuk a Ga atom elektronszerkezetét, majd van egy ilyen feladat, hogy:
175 g Ga atomban hány vegyértéke- van?
m= 175 g
M= 70 g/mol
n= m/M--> 175/70= 2,5 mol
és akk. így írtuk, hogy 1 db Ga: 3 db vegyértéke-.
1 mol: 3*6*10(a huszonharmadikon)
2,5 mol: 2,5*3*6*10(huszonharmadikon)
és hogy itt se tudtam rájönni a 3-ra, a vegyértéke- megállapítás miatt. :S
előre is köszi:)
Szia!:)
A vegyérték elektronok a még le nem zárt elektronokat jelentik. Tehát itt van például a Hidrogén: 1s1, ennek egy vegyérték elektronja van mert az első K alhéja még nincs lezárva. Ezzel szemben a Helium elektronszerkezete 1s2 a K alhéj lezárult azaz NINCS vegyérték elektronja.
Mondok még egy példát. Azért nem a Ga-hoz viszonyítok mert
az bonyolultabb lenne. Vegyük az Aluminiumot. Ennek szintén 3 vegyértékelektronja van, mert elektronszerkezete 3s2 3p1
azaz az L héja nincs lezárva. A jobbra lévő atomnak értelemszerűen 4 vegyérték elektronja van (Si) .
Összegezve a vegyértékhéj az a még lezáratlan héj, az atomtörzs pedig olyan héjak(és azokon belül lévő elektronok halmaza) melyek már lezárultak.
Remélem tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!