Hogy oldjam meg?

Figyelt kérdés

Egy 5x5-ös négyzetháló mezőibe a +1 vagy -1 számot írjuk. Minden oszlop alá odaírjuk az oszlopban szereplő számok szorzatát, és minden sor mellé a sorban szereplő számok szorzatát. Mennyi az így kapott tíz szám szorzata? Lehet-e nulla a tíz szám öszege?

Addig eljutottam, hogy csak pozitív lehet a tíz szám szorzata és nem lehet nulla a tíz szám összege, csak nem tudom megmagyarázni, leírni. Előre is köszönöm a segítséget.

2012. nov. 23. 11:35
 1/2 anonim ***** válasza:

25 mező van

Ha minden sorban összeszorzom a számokat, majd az eredményeket szintén összeszorzom, akkor semmi mást nem csináltam, minthogy összeszoroztam mind a 25 számot.

HA ezt még beszorzom a függőlegesekkel is, akkor az a 25 szám szorzatának a NÉGYZETE.

Ami ugyanaz, mintha minden számot előbb négyzetre emelek és utána szorzom össze.

-1 és 1 négyzete is 1.

1^25=1. Mindig egy a szorzat

A 10 szám összege csak akkor 0, ha 5 pozitív, 5 negatív van benne.

Ha vízszintesen van K darab -1, akkor függőlegesen 5-K mínusz egynek kell lennie.

Ha K páratlan, akkor vízszintesen a számok szorzatának a szorzata negatív. (Vagyis a 25 szám szorzata negatív)

Függőlegesen meg pozitív lenne, ami nem lehet, mert ugyanannyinak kell kijönnie.

Ha K páros akkor ugyanígy ellentmondás van.

A 10 szám összege sosem lehet 0.

2012. nov. 23. 11:42
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2012. nov. 23. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!