Mennyi a lim (e^x * ln (−x) ) x-->-∞ határértéke?
Azt tudom, hogy L'Hospital szabállyal kell megoldani:
lim(e^x * ln(−x)) = lim(e^x * (-1/x)) = ...
de ezt akármeddig folytatom, mindig ∞/∞ alak jön ki. Mit nézek el?
Részletes leírás?
Írd át úgy, hogy y=-x legyen:
e^(-y)*ln(y) y-->∞
ekkor hányados alakra írható:
ln(y)/e^(y) y-->∞
így "végtelen/végtelen" típusú
és egy lépésben kijön a L'Hospital-lal...
Ja!
és az ln(-x) deriváltja -1/(-x)=1/x
Köszönöm!
A ln(-x) deriváltját félrenéztem, köszi.
Akkor a határérték 0?
HA az eredeti határértékben az x-->∞? Akkor
e^x mindig --> ∞
lim(e^x * ln(−x)) = ∞ * lim ln(-x) = ∞ * ln(lim(-x)) = ∞ * ln(-lim x) = ∞ * ln(-limx) = ∞
HA az eredeti határértékben az x-->0? Akkor
az előző alapján: .... = 1 * ln(-limx) = 0
Ez a levezetés jó? Vagy van egyszerűbb/érthetőbb/elfogadottabb is?
uh, én most egy kicsit összezavarodtam.
Akkor
1)eredeti fv nincs értelmezve a +végtelenben?
- De ilyenkor mi a válasz?
- Amit levezettem, s végtelen jött ki, az nem jó megoldás?
2)az ln miatt az eredeti fv 0-ban nincs értelmezve,
- azaz az ln(-x)-nek csak baloldali határérték létezik?
- amikor 0-hoz tart, akkor a baloldali határértéke -végtelen, vagy a határértéke? (vagy hülyeséget kérdezek)
Kérhetnék egy kis magyarázatot? (lehet, hogy egyszerű, de már teljesen összekeveredtem)
Alapvetően f(x) akkor van értelmezve, ha a kifejezésben minden egyes része értelmezett. Az e^x, mint külön rész, minden valós x-re értelmezett, hiszen az e egy adott szám, ez tetszőleges valós kitevőre értelmezhető, így ettől még xeR lehetne az ÉT. Viszont az ln(-x)-re ez már nem mondható el, hiszen alapvetően logaritmusa csak a nemnegatív (>0) számoknak van. Így aztán a kikötés ennél a résznél az kell legyen, hogy -x>0, azaz x<0 (tehát már 0-ban sincs értelmezve). És mivel MINDKETTŐNEK teljesülnie kell, ezért a közös rész az x<0.
Ebből következik, hogy sem 0-ban jobbról, sem semmilyen pozitív értéknél, sem pedig +végtelenben nem létezik a határértéke ennek a függvénynek (már persze ha valós-valós függvényről beszélünk xD). Az értelmezési tartományán f(x9 folytonos, így határértékről csak az Ét két szélén beszélhetünk: lásd fent :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!