Van gy jó matekos?
arról lenne szó hogy van ilyen szorgalmi feladat amiért lehet ötöst kapni és nem tudom megoldani... hiába próbálkozom. ime a feladatok:
log1991(x-3)+log1992(x-3)=3-log(x^5-24) az 1991/92 az a logaritmus alapja
log5(x-4)+log√5(x^3-2)+log2(x-4)=4 itt az 5,√5 és 2 a logaritmus alapja
(log2(4x^2))^2-10log9(18x)+4=0 és egy ilyen lenne még itt pedig a 2 és a 9 az a logaritmus alapja. ha valaki meg tudja oldalni légyszi írja le mert nagyon szeretnék ötöst kapni. Előre is köszönöm
Az első feladat feltétele, hogy x>3.
A bal oldalon álló kifejezés szigorú monoton növekedő, mivel mindkét logaritmus alapja 1-nél nagyobb.
A jobb oldali kifejezés viszont csökkenő, mert kivonunk egy szig. mon. növekvő kifejezést.
Tehát ha van megoldás, akkor csak egyetlenegy van.
Az ilyen feladatokban az 191 és 1992 arról árulkodik, hogy nincs igazi szerepük. Ez itt úgy lehet, ha a logaritmusban 1 áll, azaz x=4 esetben. Ekkor a bal oldal értéke 0.
Lássuk a jobb oldalt!
Mivel 4^5=1024, ezért lg(x^5-24)=lg(1000)=3
Ezért a bal oldal értéke is nulla.
Vagyis x=4 jó megoldás, és mint láttuk nincs is más.
A második feladatban sztem valami hibádzik.
Valami 4,4708 körüli érték jön ki.
Nem lehet, hogy az (x-4) abszolút értékben van mindkét esetben? Mert ekkor szépen látszik egy megoldás: x=3 és lehetne dolgozni a többi részen.
!!!! Arra vigyázni kell, hogy a Wolfram, meg más program is a log alatt a természetes alapú logaritmust érti!!
Szerintem itt lg-nek kéne lennie, ami tízes alap, és így "értelmes" a feladat.
Egyébként ez a feladat (mit ad isten) 1992-ben volt felvételi feladat tízes logaritmussal!
De fent van! Imént tettem fel :)
Hidd el, ez a hivatalos is, régóta ismerem ezt a feladatot (1991 óta...).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!