Paraméteres másodfokú egyenlet? 10. osztály!
Feladat: Határozzuk, meg a "b" paraméter értékét úgy, hogy a következő kifejezés értéke minden valós x helyen negatív legyen!
a) bx^2 - 12x + 15-b
(1) Vizsgáltam a diszkriminánst:
4b^2 -60b + 144 jött ki
(2) megoldom megoldóképlettel
(3) 12 és 3 a megoldások
(4) DE UTÁNA HOGY LESZ A MEGOLDÁS: 3<b<12 ???
EZ AZ AMIT NEM ÉRTEK, HA SZÁMEGYENESEN ÁBRÁZOLOM, AKKOR SEM LÁTOM, HOGY HOGYAN LESZ EZ A MEGOLDÁS? VALAKI VILÁGÍTSON FEL LEGYEN SZÍVES!
előre is köszönöm, aki segít :)
Diszkriminánsnak negatívnak kell lennie és akkor a parabola nem metszi az x tengelyt.
Rajzold fel koordináta rendszerbe a y=4b^2-60b+144 parabolát is, ahol negatív azokra a b-kre lesz az eredeti parabola is jó helyen bármely x-re. Tényleg 3<b<12
Itt valami nem stimmel. A kiírt kifejezés értéke 3 és 12 között minden x-re pozitív!
A kifejezés van elírva, vagy a kérdés szövege?
Sajnálom, hogy nem reagál senki.
Ez egy felfelé nyitott parabola, ha az adott intervallumban nincs zérushelye, akkor mindenütt pozitív:
Ha érdekel feltöltöm a mozgatható ábrát is.
Én pedig közben kísérleteztem egy gif animáció feltöltésével:
Kedves 95%-os válaszoló!
Amit először feltöltöttél ábra, ott nem értem, hogy miért ezt a függvényt ábrázoltad: 4x^2 -12x +15 -4 ??
Az első ábra fénykép egy dinamikus munkalapról. A b értéke tetszőlegesen változtatható, itt láthatóan b=4 van beállítva, a kiírás is dinamikusan b=4 -ezt helyettesíti be. Több értéken végigfuttatva készült a gif animáció.
Kár, hogy ezek ellenéra sem látod, hogy vagy a kérdést írtad el, vagy a megoldókulcs a hibás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!