Gergő és Palkó hasonló alakú várat építenek homokból. Hányszor több homok kell Gergő várához, ha kétszer olyan magas, mint Palkóé?
Figyelt kérdés
2012. aug. 30. 16:41
2/18 Silber válasza:
Mivel elméleti a kérdés, így 2.
3/18 A kérdező kommentje:
Jó,csak én valami matekos levezetésre gondoltam:D
2012. aug. 30. 17:23
4/18 anonim válasza:
Attól függ, hogy milyen alakú a vár. Oké, gömb alakú nem valószínű, de ha adott egy 'r' sugarú gömb és egy '2r' sugarú gömb, akkor az utóbbi térfogata nem kétszerese az elsőének.
5/18 Silber válasza:
Mivel hasonló alakúak, ezért tetelezzük fel, hogy:
A(G)=A(P), azaz a váral apalterülete azonos.
Legyen Palkó várának magassága m(P), akkor Gergőé m(G)=2*m(P)
Mint tudjuk, V=A*m, amennyiben az alaplapra szimmetrikus a vár (hasáb).
Így V(P)=A(P)*m(P), és V(G)=A(G)*m(G). Mivel m(G)=2*m(P), és A(P)=A(G), így V(G)=A(P)*2*m(P). Vonjuk ki belőle V(P)=A(P)*m(P)-t, ekkor:
V(G)-V(P)=A(P)*2*m(P)-A(P)*m(P)=A(P)*m(P)=V(P)
V(G)=2*V(P)
Tehát Gergő vára kétszer akkora térfogatú homokot tartalmaz, mint Palkóé.
Elég matekos levezetés?
6/18 anonim válasza:
Akármilyen alakúak, ha minden mérete kétszer akkora akkor a térfogata NYOLC-szor akkora.
Gondolj a legegyszerűbb esetre:
egy 'a' oldalú kocka térfogata ('a' a köbön.)
egy '2a' oldalú kocka térfogata '2a' a köbön = (8 -szor 'a' a köbön).
7/18 anonim válasza:
nyolcszor annyi homok kell hozzá, mivel hasonlóak (a HASONLÓ itt gondolom matematikai hasonlóság), így nem csak a magassága, hanem minden mérete 2x akkora lesz
8/18 anonim válasza:
most látom az előttem lévő válaszoló pont ugyanezt mondta, bocs
9/18 Silber válasza:
Ez jogos. Én úgy vettem, hogy ugyanolyan alakú és csak kétszer magasabb. Ha minden kiterjedésében, akkor az előttem szólókhoz hasonlóan 8 a helyes megoldás.
10/18 anonim válasza:
Ezért idióta egy feladat ez, nincs helyesen megfogalmazva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!