Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mátrixokat megoldásának...

Mátrixokat megoldásának levezetését komplex számokkal?

Figyelt kérdés
hol találok ilyen fajta példát,megszeretném tanulni hogyan kell,begyakorolni.
2012. máj. 24. 18:23
 1/6 vurugya béla ***** válasza:

Bocs, de ez nem is egy értelmes magyar mondat.

Nem tudom, mit akarhatsz...

Mi a mátrix "megoldása"? A determinánsa?

Kb. annyira nem tudom értelmezni kérdésedet, mintha azt mondanád: "kör megoldásának levezetése" vagy "szakasz megoldásának levezetése"

Kérlek, pontosíts!

2012. máj. 24. 22:10
 2/6 anonim ***** válasza:

Fagyejev: felsőfokú algebrai feladatok 487-es és 933-as példája. Egyébként a Google-on kérdezz rá magyaron kívül angolul és németül is a témakörre: műveletek komplex elemű mátrixokkal, lineáris algebra, komplex elemű determinánsok stb. Speciális keresésben beállíthatod pdf fájltípust is.

Sz. Gy.

2012. máj. 24. 22:11
 3/6 A kérdező kommentje:

Olyan példára gondoltam,ahol mátrixban komplex számok is szerepelnek. 4x4 mátrix determinánsa amiben komplex számok is vannak.

Egyet találtam.

pl.:

|i 0 0 1|

|0 1+i 2 0|

|0 0 1-i 1|= i.(1+i).(1-i).2 = 4i

|0 0 0 2|

Beszorozta a középét,hogy így megkapja a determinánsát.

i.(1 + i -iˇ2).2 = i. (1 + i + 2) .2 = i.(1 - 1 + 2).2 =4i :::::::: nem tudom hogy jó e ez a levezetés,...hogy jott ki a 4i ?

2012. máj. 24. 22:40
 4/6 anonim ***** válasza:
A komplex elemű mátrixok is ilyenek. Jó a példád. Mivel léteznek, még meg csinálhattad volna az inverzét, négyzetét és a sajátértékeit a mátrixodnak. Ha levezeted le tudjuk ellenőrizni. Rózsa Pál: Lineáris algebra és alkalmazásai c. könyvében is vannak példák (1.4 fejezet végén, és 1.9 fejezet 4. példája )Sz. Gy.
2012. máj. 26. 13:25
 5/6 A kérdező kommentje:

Sajnos nem találtam ez a könyvet meg... hétfőn írok szoval ..

A szorzás levezetése akkor így jól van? az iˇ2 -n szoktuk átalakítani -2 ,de hogy kijöjjön a 4i ezért ami önmagában állt i-it átalakítottam -1 - lehet ilyet is?

Megcsinálom inverzét és felírom majd ide.

2012. máj. 26. 14:02
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha még nem késő az inverz mátrix "sor folytonosan" leírva:

[-i,0,0,i/2;0,(1-i)/2,-1,1/2;0,0,(1+i)/2,-(1+i/4;

0,0,0,1/2]. Sz.Gy.

2012. máj. 29. 16:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!