Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizika feladatok megoldásában...

Fizika feladatok megoldásában segítségre van szükségem (? )

Figyelt kérdés

Kérlek, segítsetek e fizikai feladatok megoldásában, mert a holnapi nap folyamán forgatónyomatékból és pontrendszerekből dolgozatot írunk:

[link]

1.) Egy 2m hosszú, 10 kg tömegű rudat (ez az adat lemaradt a képről) fellógatjuk a képen látható módon. Mindkét rugó hossza 10 cm, a külső rugó (ami a rúd végén helyezkedik el) rugóállandója 700 N/m. A belső rugó és a rúd egyik vége közti távolság 3/4 l, vagyis 1,5 méter. Ennek a rugónak a rugóállandóját kell kiszámolni. A rugók alaphelyzetben 5 cm hosszúak.

2.) Két ugyanolyan 1kg tömegű testet egymásra helyeztünk. A felső testet merev rúddal hozzárögzítettük egy falhoz. Mekkora erővel kell kihúzni az alsó testet, hogy 1 m/s² legyen a gyorsulása. A csúszási súrlódási együttható 0,1.

Előre is köszönöm szépen a segítséget! :)

2012. ápr. 12. 17:55
 1/7 anonim ***** válasza:

1. Felirtad a nyomatékot a csuklóra, tehát a rúd m*g súlya ellen forgat az F1 ill. F2 rugóerő.

Ebből D1=374,67N/m.

2. Egyensúlyi feltétel és Newton 2. törvényéből:

F=1,981N.

2012. ápr. 14. 16:11
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm próbálkozásod, de a második feladat megoldása biztosan rossz.
2012. ápr. 14. 21:54
 3/7 anonim ***** válasza:
Na jó, ha a talajnál is tekintetbe vesszük a súrlódást, akkor 3.94 N a megoldás.
2012. ápr. 14. 22:04
 4/7 A kérdező kommentje:
Igen, az már jónak tűnik, nekem is az jött ki. Kérlek, az első feladat megoldásának menetét írd le részletesebben. Köszönöm szépen!
2012. ápr. 15. 08:48
 5/7 anonim ***** válasza:

Mint említettem, felírod a nyomatékot a csuklóra, tehát mgl/2 lesz minuszba, a rugóerők plusszba, az erőkarok ismertek.

Tudod azt is, hogy a rugóerő FR=D*(delta)l

Az egyenletedben már csak a keresett D ismeretlen.

Remélem, már menni fog.

2012. ápr. 15. 12:42
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm segítségedet. Nekem 400 N/m jött ki (valószínűleg, amiért 10 m/s²-tel számoltam).
2012. ápr. 15. 14:53
 7/7 anonim ***** válasza:
Helyes megoldás!
2012. ápr. 15. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!