Hogy lehet megoldani ezeket a feladatokat?
log7(x-3)=0
lg(10x-2)-lg(x+1)=lg2
gyök alatt 2x+13=1-x <--(ez már nincs gyök alatt)
Mely valós számokra teljesül a [-2pí;2pí] intervallumon a sin x=1 egyenlőség?
Add meg azokat a 0° és 360°közötti szögeket,melyek tangense 1!
csak így tudtam leírni ezeket és akiket kérdeztem nem tudták ezeket a feladatokat :((
alh: x-3>0 --> x>3
log7(x-3)=0
7^0=x-3
1=x-3
4=x
alh: 10x-2>0 ---> x>1/5
x+1>0------> x>-1
lg(10x-2)-lg(x+1)=lg2
lg((10x-2)/(x+1))=lg2
(10x-2)/(x+1)=2
10x-2=2x+2
8x=4
x=0,5
alh: 2x+13>=0 -----> x>=-6,5
sqrt(2x+13)=1-x
2x+13=1-2x+x^2
0=x^2-4x-12
megoldóképlettel a két gyök: 6 és -2, mindkettő jó megoldás
[-2pí;2pí]
[-360;360]
sinx=1
felrajzolod az egységnyi sugarú kört, és onnan látni lehet h a megoldások (persze számolni is kell a sinus inverzével a gépen):
90+k*360 a megadott intervallumon belül ( vagyis még a -270 is jó megoldás)
géppel kiszámolod, hogy a 45-nek a tangese az 1,
és akkor e megoldás ugye: 45+k*180 a megadott intervallumon belül, vagyis még a 225 is megoldás
pedig általában így kezdik a szögfüggvényeket tanítani:) Legalábbis nálunk így. És szerintem csak ezzel lehet kiszámolni, mert a szgép csak a hegyesszöget szokta kiadni.
Vagy még kikeresheted a függvénytáblából
hunterrop!
ma 20:32-ben nem jó mindkét megoldás. Helyettesítsd vissza a 6-ot, és látni fogod, hogy nem stimmel.
A hiba oka, hogy a négyzetreemelésnél keletkezett egy hamis gyök. Az ilyen tipusú feladatoknál vagy ellenőrizni kell a végén, vagy körültekintőbbnek lenni a kikötésnél. Az x<=1-et kellett volna még kikötni.
20:40
Bár így kezdenék tanítani! Az esetek többségében sajnos nem. Általában az iskolában a "szemközti befogó per átfogót" és hasonlókat magyaráznak, csak amikor előjön a kiterjesztés, akkor jön a jó esetben kör. Eddigre azonban a diák agya már telítődött. A magántanítványokat rendszerint meg kell kérnem, hogy felejtsék el, amit az iskolában tanultak a trigonometriáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!