Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek! Hány nullára végződik...

Matek! Hány nullára végződik 2 a 8. -on szer 3 az 5. -en szer 5 a 6. -on szer 7 a 10. -en?

Figyelt kérdés
Bocsi, hogy így írtam! A megoldás 6, de nem tudom, hogy jött ki. Segítetek? Köszönöm! :)
2012. márc. 8. 21:21
 1/4 anonim ***** válasza:

Úgy lehet megtudni, hogy egy szám hány 0-ra végződik, hogy megnézed, a 10 melyik legnagyobb hatványával osztható még.

Azaz pl. ha egy szám osztható 100-zal, de 1000-rel nem, akkor az 2 nullára végződik.

A megadott számodban ez a legmagasabb hatvány 6 lesz, mert 10=2*5 és az 5 csak a hatodik hatványon szerepel (a 2 ennél nagyobb kitevővel, a 7+8=15-ödiken fog szerepelni), ezért 10^6-nal osztható lesz a szám, de 10^7-nel már nem.

2012. márc. 8. 21:31
 2/4 anonim ***** válasza:
A zárójeles megjegyzésem hibás, a 2 kitevője csak 8, de még ez is nagyobb mint az 5 kitevője, ami épp 6.
2012. márc. 8. 21:32
 3/4 anonim ***** válasza:
Az ilyen feladatoknál megnézed, kettő és öt hanyadik hatványa van a szozatban, a két kitevő közül a kisebbik lesz a megoldás a kérdésedre, mint ahogy az előttem szólók is mondták.
2012. márc. 8. 22:27
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Megértettem. :D
2012. márc. 9. 07:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!