Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Milyen számjegyre végződik...

Milyen számjegyre végződik 17^2010 (17 a 2010. -en)?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a 17 az egy prím. És számológép nélkül kell kiszámolni, mert ugye ezt a hatványt már nem igen viszi :)
2011. nov. 3. 17:37
 1/3 anonim ***** válasza:
Nos hát én logikailag próbáltam megoldani. Kezdjük el számolni a 17 hatványait. 17 az elsőn az 17, a másodikon az 289, a harmadikon az 4913 a negyediken az 83521 és még párat kiszámolunk és látni lehet hogy az utolsó számjegyek ilyen soorendben váltakoznak: 7-9-3-1. Az első négy hatványt leírtam és azoknál is ígyvan, és ha még 4et kiszámolsz akkor ugyan ilyen sorrendben jönnek az utolsó számjegyek. a 2010 elosztjuk 4el az 502,5, vagyis 502szer végig megy ez a négy szám váltakozása, 502*4 az 2008, vagyis még két hatvány kell, vagyis 9esre fog végződni.
2011. nov. 3. 17:51
 2/3 anonim ***** válasza:
De persze ez korántsem biztos hogy, jó csak nekem ez jött, és az alacsonyabb példáknál jó is lett
2011. nov. 3. 17:55
 3/3 A kérdező kommentje:
Valószínűleg jó a megoldásod, egyszer órán csináltunk valamiféle hasonló feladatot még a sorozatoknál. Köszi :)
2011. nov. 3. 19:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!