Tudnátok segíteni ebben a termodinamikai példában légyszíves?
a 2. feladatnál hogy kéne a Taylor sort felhasználni? Elsősorban nem a megoldás, hanem az elindulás érdekelne.
Valamint amikor a hármasszabályt kell igazolni, akkor pontosan mit jelenta dp(V,T)/dV ? Rendezni kell az egyenletet p-re, és azt kell lederiválni p szerint? a háromból 2 kijött így, a 3. nem
A 2. feladatnál egyszerűen sorba kell fejteni x=1 körül, illetve a b)-nél x=2,y=3 körül. Nem értem, mit értesz "felhaszálni" alatt?
Sorba fejteni tudod? Írd meg, mi lett az eredmény, leellenőrzöm.
Az első Taylor nem csak nagyjából jó, pontosan az a függvény. Egyébként polinomoknál a Taylor sor megegyezik a függvénnyel amikor x=0 körül fejti az ember sorba, amikor meg más érték körül, akkor így is lehet:
f(x) = 3x²+1 => f(1+ε) = 3(1+ε)²+1 = 3+6ε+3ε²+1
f(1+ε) = 4+6ε+3ε²
Ugyanaz jött ki, mint neked a Taylor sorból, szóval jól csináltad. És persze rendesen sorfejteni kell, ahogy csináltad, nem pedig ahogy én, mert amit én csináltam, az csak polinomoknál jó.
A kétváltozós Taylort is jól csináltad. Ellenőrzésképpen simán behelyettesítve a polinomba:
g(2+∂x,3+∂y) = 2+∂x + 3(3+∂y)² - 2(2+∂x)(3+∂y) =
= 2+∂x + 3(9+6∂y+(∂y)²) -2(6+3∂x+2∂y+∂x∂y)
= 2+27-12 +∂x-6∂x + 18∂y-4∂y -2∂x∂y + 3(∂y)²
= 17-5∂x+14∂y -2∂x∂y+3(∂y)²
Az elsőfokú tagokig ez is ugyanaz, mint ami neked jött ki, szóval jól csináltad.
Nem akarlak félrevezetni, úgyhogy megint csak megismétlem: nem úgy kell csinálni, ahogy én ellenőrzésképpen csináltam, hanem úgy, ahogy a deriválással te csináltad.
Ha van rá kedved, csináld meg a másodfokú tagokat is rendesen deriválva Taylor sorral a második feladatnál, annak kell kijönni, amit fentebb írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!