Valamely bolygón 2 test h=225 m magasról esik egymás után. A második abban a pillanatban kezd esni, amikor az első h=16 m utat megtett. Mennyi a távolság a két test között abban a pillanatban, mikor az első a bolygó felületére ér?
A megoldás 104 m kell legyen, de sehogy se tudom levezetni. Ezeket a képletet tanultuk: sebesség=kezdősebessg + g*t
h= kezdősebesség*t + g*t2/2
sebesség a négyzeten= 2*g*h
H = 225 m
s = 16 m
ΔH = ?
Mivel nincs utalás a kezdő sebességre, feltételezhető, hogy mindkét test nyugalmi állapotból - v0 = 0 - indul.
Az első test H magasságból T idő alatt ér a talajra.
Az 's' út megtételéhez szükséges t idő.
Ennek elteltével indul a második test.
Mivel az elsőnek még (T - t) ideje van a talajra érésig, a második is ennyi ideig esik.
A második ezen idő alatt megtesz h távolságot, így a két test közötti távolság (H - h) lesz.
Az idők
Az első test talajra érési ideje
T = √(2H/g)
A 16 m megtételének ideje
t = √(2s/g)
Ezekkel a második test által megtett távolság
h = (g/2)*(T - t)²
A két test távolsága talajra éréskor
ΔH = H - h
Minden ismert, lehet behelyettesíteni. :-)
DeeDee
Közben én is leírtam ide:
Az előző megoldásommal és a második válaszoló által leírt módon a feladat korrekten megoldható.
De érdemes egy kicsit tovább dolgozni algebrailag, nem szükséges a favágó megoldással megelégedni.
Ugyanis ha a
h = (g/2)*(T - t)²
képletbe behelyettesíted a T és t fentebb látható kifejezését, elvégzed a műveleteket, akkor az összevonás után az adódik, hogy
h = (√H - √h)²
==========
Ez számomra azt mondja, hogy nem véletlen a feladat két számértéke.
Ennek ismeretében már fejben is kiszámolható a végeredmény.
h = (15 - 4)² = 11²
h = 121 m
==========
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!