Ezt a matek feladatot hogyan lehet megoldani?
Adott a (Z6,+,.), ahol Z6={0,1,2,3,4,5}
Oldjuk meg a 2x+5=1 egyenletet. Mindegyik szám tetején van egy sipka.
Valaki tudna mondani valamit erről a típusú feladatokról?...esetleg mit írjak be a google-be, hogy olvashassak valamit erről.
Milyen sipka?
2x=-4
x=-2
Erre a halmazra nincs megoldása az egyenletnek
Így én is megtudom oldani...de ez valami más. Amúgy a megoldás 1 és 4, de nem tudom hogyan jön ki.
Amúgy kifelejtettem, hogy a (Z6,+,.) egy gyűrű.
2x= -4 = 2
x = 1 vagy x = 4
(Z6 nem nulloszto mentes, vigyazni kell az osztassal)
Ugy is megoldhato, hogy 2x + 5 ≡ 1 (mod 6)
es kongruenciakkla megoldod.
vagy:
2x + 6m+5 = 6n+1
2x = 6(n-m) -4
2x = 6(n-m-1) +2
x = 3(n-m-1) + 1
3(n-m-1) az 6-tal osztva 0 vagy 3 maradekot ad.
es akkor nyilvan az eredetiben sapkasan:
x=1 vagy x=3+1 = 4
Kedves BKRS
Ügyesen megoldottad, de hidd el, hogy ettől én sajnos nem lettem okosabb. Nem tudsz pár magyarázatot fűzni a megoldáshoz?...esetleg egy-két kulcsszavat amire rákereshetnék a guglin? Megszeretném érteni, de nincs kiindulópontom.
Ha sipkasan akarsz szamolni,
akkor az egyenlet mindket oldalahoz hozzadni es kivonni ugyanugy kell mint normal egyenleteknel.
Idonkent esetleg kapsz egy negativ vagy egy tul nagy szamot, amit le kell cserelned a maradek osztaly reprezentansaval.
Mondjuk ha 7-et kapsz Z6-ban, az nyilvan 1 lesz,
-2 az meg 4.
Szorzas az meg siman megy.
Az osztassal lehetnek gondok, ugyanugy mint a egesz szamok kozt a gyokvonassal (hol nincs gyok, hol 2 is van, a 0-nak meg csak 1 van)
Ezert aztan legjobb a multiplikativ inverzel valo szorzas az osztas helyett. Multiplikativ inverz meg esetleg nincs.
pl 2-t akarmivl szorzod Z6-ban, nem lesz belole 1.
5*5=1
a tobbi szammal igazabol nem lehet osztani, illetve nem mindig lehet.
Mit lehet 2-vel osztani:
2,4,0
2/2 = 1, 4
4/2 = 2, 1
0/2 = 0,3
Altalaban ha ab=c
akkor Zc-ben ha a*k-t elosztod a-val,
akkor mondjuk x-et kapsz.
ak/a = x
visszaszorozva a-val:
ak = ax + ab*n = a(x+bn)
vagyis a nulloszto part hozza lehet adni akarhanyszor az osztas eredmenyehez, az is az osztasnak egy megfelelo eredmenyet fogja adni.
arra probalj rakeereesni, hogy veges gyuru, nulloszto, zerusoszto.
Ezzel talan talalsz valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!