Mechanika I. igénybevételi egyenletek?
Mechanika I. igénybevételi ábra készítéséhez szeretnék segítséget! Az igénybevételi egyenleteket nem igazán értem. Valami egyszerű módszert szeretnék kérni.
Előre is köszönöm!
Ez így eléggé a levegőben lóg. Konkrétan miket vesztek ebből a tantárgyból, és mit nem értesz benne? Szerintem többet tudnánk segíteni, ha részletesebben leírnád a problémát.
Ha jól sejtem, akkor ez a tárgy olyasmi, mint nálunk a statika. Határozott és határozatlan szerkezetek, rudak, rácsos-tartók, gerber-tartók, háromcsuklós tartók. Ilyesmikre gondolsz?
Legalábbis mi ezeknek készítettük el az igénybevételi ábráit: normálerő, nyíróerő és nyomatéki ábrát.
Támpontként így látatlanban annyit tudok mondani, hogy először mindig a teljes szerkezetre írj fel egyensúlyi egyenleteket (Fx, Fy, M), ezekből határozd meg a támaszerőket.
Ezután lehet a részletekbe bocsátkozni, és az egyes csomópontokra is felírni az egyensúlyt. A tartó minden részére külön-külön is teljesülniük kell az egyensúlyi egyenleteknek.
Ha egy rúd mindkét vége csukló, és csak a végén hat rá erő, akkor a benne ébredő erő rúdirányú lesz, nyomaték nem ébred benne.
Fontos tudni, hogy a nyíróerőábra a nyomatéki ábra deriváltja, tehát pl. ha a nyíróerőábra elsőfokú függvény, akkor a nyomatéki másodfokú, stb. Ebből az is következik, hogy ahol a nyíróerőábra nulla, ott a nyomatékinak inflexiós pontja van, nulla a meredeksége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!