Hogy számolható ki a másik gyök?
Egyenlet:
Addig eljutok, hogy az alap egyenletből kijön a 6,5=x (13/2 = x).
De a másikat csak akkor tudnám megkapni, ha rajzolnék, azaz az x=-7/2 gyököt. Ezt a másodikat nem lehet valahogy számolási úton kiszámolni? Vagy ez nem szükséges ehhez az egyenlethez.
A választ előre is köszönöm! =)
Ebből nekem sehogy sem akar kijönni másodfokú egyenlet. :D
a négyzet kiüti a gyököt így kaptam meg:
x+2+x-5=10
x=6,5
Mert négyzetre emelni nem tagonként kell. Ha a bal oldalt négyzetre emeled, akkor nem csak annyi lesz amennyit Te írtál, kihagytad a kétszeres szorzót. Elevenítsd fel az (a+b)^2 azonosságot, rá fogsz jönni.
Ha megvan, akkor annyi segítséget adok, hogy célszerű az egyik gyökös tagot átvinni a másik oldalra, és úgy négyzetre emelni, nem kell annyit tökölni vele.
Ha az egészet hagyod a búsfenébe, akkor használhatod azt is, hogy valamilyen négyzet a gyök alatt megegyezik a szám abszolútértékével. Tehát:
|x+2| + |x+5| = 10
Ez már valamivel egyszerűbb, de a választás a tiéd.
|x-5| a másik tag.
Az abszolútérték jelet ne hagyd le, mert nagyon nem mindegy.
Közben már más is leírta Neked, hogy hol követtél el hibát:
16:10 vagyok
Bocs, az enyém is hibás, a négyzetre emelés utáni sor!
Szóval így kell?
(x+2)^2 + 2√[(x+2)^2 (x-5)^2] + (x-5)^2 = 100
De ha még egyszer négyzetre emelek akkor már nem is tudom, hogy kell megoldani. :/
Az abszolút értékesnél meg nálam csak -6,5 és 6,5 jön ki, melyből a 6,5 a megfelelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!