Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek lecke. segítene valaki?

Matek lecke. segítene valaki?

Figyelt kérdés

kaptunk két feladatot. a négyeset kapásból nem tudom értelmezni. az ötöshöz pedig valami ötlet kellene, mert a nevezőben az érték 4-gyel növekszik. :)

íme: [link]

2011. dec. 4. 14:07
 1/4 anonim ***** válasza:

Az elsőn nem tudom mit nem tudsz értelmezni.

Le is van rajzolva, teljesen egyértelmű.

A másodikhoz meg semmi ötlet nem kell, ki kell számolni, nyilván tanultátok hogyan kell közös nevezőre hozni.

Egyébként "mert a nevezőben az érték 4-gyel növekszik" is hülyeség.

Esetleg menjél kisegítő iskolába.

2011. dec. 4. 14:16
 2/4 anonim ***** válasza:

5.-hez: írd át a nevezőket szorzattá

1/(4*5)+1/(5*6)+1/(6*7)+1/(7*8)+1/(8*9)+1/(9*10)+1(10*11)+1/(11*12)

1/(4*5) = 1/4 - 1/5

általánosságban is elmondható, hogy 1/(x*(x-1)) = 1/x - 1/(x+1) (ez belátható, ha jobb oldalt közös nevezőre hozol)

így a fenti kifejezés átírható erre:

1/4 - 1/5 + 1/5 - 1/6 + 1/6 - 1/7 + ... + 1/11 - 1/12

látható, hogy az 1/4 és az 1/12 kivételével minden tag kiesik, mert két különböző előjellel szerepelnek, amiknek az összege ugye 0. Marad:

1/4-1/12 = 1/6.

A 4.-hez jó lenne tudni, hogy hányadikos vagy, mert pl. szinusztétellel is meg lehetne oldani egyszerűen, de ha még nem tanultad, akkor hiába kezdem magyarázni...

2011. dec. 4. 14:41
 3/4 anonim ***** válasza:
Illetve a 4.-hez nem is kell szinusztétel, elég, ha azt tudod, hogy a szinusz és a koszinusz mit jelent egy derékszögű háromszögben (melyik befogó és az átfogó aránya... stb).
2011. dec. 4. 14:43
 4/4 anonim ***** válasza:

Szerintem egy darab szögfüggvény sem kell a megoldáshoz

Lásd

[link]

DeeDee

2011. dec. 4. 17:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!