Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Teljes indukció! Igazoljuk a...

Teljes indukció! Igazoljuk a követező oszthatóságokat! Valaki tud segíteni?

Figyelt kérdés
4|7(nediken)+3(n+1-őn)
2011. okt. 2. 20:27
 1/9 Tom Benko ***** válasza:

Kezdő hipotézis

n=0: 7^0+3^{0+1}=1+3=4 4|4

Tfh. n=k-ra teljesül.

n=k+1: 7^{k+1}+3^{k+1+1}=7\cdot7^{k}+3\cdot3^{k+1}=4\cdot7^{k}+3\cdot7^{k}+3\cdot3^{k+1}=4\cdot7^{k}+3\cdot\left(7^{k}+3^{k+1}\right). Az első tagról üvölt az oszthatóság, a második tag zárójeles tényezője pedig a inferior, amiről feltettük, hogy igaz. Tehát n\Rightarrow n^{+}, és 0-ra igaz, így minden n\in\mathfrak{N}-re igaz.

2011. okt. 2. 20:37
 2/9 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló nagyon szépen leírta a megoldást. Kár lenne megismételni, de érdemes lefordítani:

[link]

2011. okt. 2. 21:09
 3/9 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen mindkettőtöknek :)most már minden világos
2011. okt. 2. 21:58
 4/9 Tom Benko ***** válasza:
Már megint elszabtam a term. számok halmazát... :) \mathcal{N} vagy \mathbb{N} a jó.
2011. okt. 3. 22:26
 5/9 anonim válasza:
Itt hogyan jött ki a 7-szer 7 a k-dikon ?
2011. okt. 16. 10:18
 6/9 anonim ***** válasza:

7 -szer 7 a k -adikon = alap marad 7 és a kitevőket összeadom: 7^(k+1).

Ugyan ez visszafele!

2011. okt. 16. 12:09
 7/9 anonim válasza:

Köszi!És miért k-ra kell feltenni,hogy teljesül?

N és K mit jelentenek?

és az N eleme ... -re igaz(utolsó sor) - mi van odaírva ?

Mit jelent az,hogy inferior és honnan tudom megállapítani?

2011. okt. 23. 21:16
 8/9 anonim válasza:
és ha azt mondjuk,hogy k-ra teljesül, akkor mégis N= ... után k+1-gyel kell felírnunk?Miért?
2011. okt. 23. 21:20
 9/9 Tom Benko ***** válasza:
Azért kell feltenni, hogy a következmény igaz lehessen. Tehát: megvizsgáljuk, hogy van-e olyan elem, amire teljesül, utána vizsgáljuk, hogy valamely elem teljesüléséből az utána álló elem teljesülése is következik-e, mert ezzel az első igaz elemtől kezdve mindegyikre igaz lesz az állítás. Az inferiort szerintem elírtam, sőt, biztosan, predesszor, azaz előző elem akart lenni.
2011. okt. 24. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!