Adott az n természetes szám. Hogyan igazoljuk, hogy 2^n+3^n+1,2^n+1 és 3^n közül legfeljebb az egyik osztható 7-tel?
A választ sajnos nem tudom, de legalább a táblázatot sikerült megcsinálnom:
n-nek a 0-tól 17-ig terjedő értékeire számoltam ki a szóbanforgó kifejezéseket:
2ⁿ+1 alatti oszlop
3ⁿ alatti oszlop
(2ⁿ+1) + 3ⁿ alatti oszlop
látszik, hogy az utolsó tulajdonképp épp az első kettőnek az összege.
Mivel a feladatban 7-tel való oszthatóság volt a kérdés, ezért azt a könnyítést vezettem be, hogy a cellákba nem magukat a kiszámolt értékeket írtam be, hanem csak azoknak a 7-tel való osztási maradékait. Pl. ha valahol épp 7 jött ki, oda azt írtam, hogy 0. Ha valahol meg mondjuk 8 jött volna ki, oda meg azt, hogy 1. Meg 14 helyett szintén 0-t, és 15 helyett meg szintén 1-et. Szóval mintha a számok egy olyan óra számlapján helyezkednének el, amely nem 12-esével, hanem 7-esével ,,megy körbe''. Olyanra gondolok, mint az alábbi képen látható ,,számlapok'' közül az a legjobboldali, kékeszöld, a második legnagyobb.
Visszatérve a táblázatomra:
a táblázatban megfigyelhető egy ismétlődés (ezt jelöltem is a vastagabb vízszintes elválasztó vonalakkal: a
2ⁿ+1
oszlopában látható egy 3-asával való ismétlődés.
A
3ⁿ
oszlopában pedig 6-osával való ismétlődés figyelhető meg.
Mivel az utolsó,
(2ⁿ+1) + 3ⁿ
alatti oszlop tulajdonképp nem más, mint az előtte álló két oszlop összege, ezért ez az oszlop értelemszerűen ,,örökli'' a két előző oszlop ,,ritmikáját''.
Mindezzel persze még egyáltalán nem válaszoltam a kérdésre, és ez nem is tekinthető válasznak, bizonyításnak. A választ sajnos nem tudom, csak azért írtam le a táblázatot, hogy legyen mi alapján elindulni.
Szep feladat, ket eszrevetel kell hozza:
3^n soha nem oszthato 7tel, es 2^n+3^n+1=(2^n+1)+(3^n).
Indirekten gondold vegig, tehat tedd fel, hogy van olyan n, amire nem csak legfeljebb 1 osztharo hettel (akkor ez mit is jelent, foleg az elso eszrevetel tukreben?), es erre az n-re nezd meg, hogy mit hozhatsz ki a ket eszrevetel segtsegevel. Azt fogod kapni, hogy a ket esrevetel ellentmondasba fog kerulni ilyen n-re, tehat ilyen n nem letezhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!