Matek? Érti ezt valaki? Hogy kell megcsinálni?
Nem tudom hogy jó e a válasz, kicsit az enyém egyszerűnek tűnik, de ezzel próbálkoztam:
Ugye van a háromszög. Ennek a területe a*ma/2.
ma-t nem ismerjük. Van egy olyan szabály, hogy a kisebbik befogó az átfogó fele, ezt kell behelyettesíteni a Pitagorasz tételbe, így kijön az ma-ra: 10,39
Azt a kis háromszöget, melynek a területe (a*ma/2)/2 az meg egyezik a nagy háromszög köré írt téglalap felének a felével, azaz: a*ma/4 így kijön az a-ra: 12,5 akkor a másik fele is 12,5 mivel 25 egység hosszú az oldal.
Talán jó, talán nem. :D
Itt van hozzá egy ábra a számolással:
Vigyázz! Rosszul olvastam eredetileg az arányokat, ezért 18 és 7 egység helyett 8 és 7 egységgel számoltam! De most már nem töltök föl másik képet, számold át a rendes 18 és 7 adatokkal az ábra alapján!
A lényeg, hogy az ATS és AMC háromszögek hasonlóak, hiszen van két közös oldaluk, a harmadikok meg párhuzamosak, ezért a magasságuk arányát kifejezhetjük az alapjaik hosszának arányával. Ezekkel aztán felírhatóak a területek, és innen már csak meg kell oldani az egyenletrendszert. Lásd az ábrán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!