Hogyan oldjam meg ezt a matekfeladatot?
Ez a matekfeladat:
kérdés: Hány elem van az A-ban,a B-ben és a C-ben?
Mint látjátok, elég hosszú, szóval nem kérem, hogy csináljátok meg helyettem, de jó lenne ha adnátok egy tippet, hogy hogyan kezdjem el. Előre is köszi.
Szia!
En nem szamoltam most vegig, de igy kezd el. Rajzold fel a Venn-diagramot (ez az, amikor koroket rajzolsz metszetekkel). A leirasomban ^ jel a metszetet jelenti.
Az elso allitasbol kovetkezik, hogy egeszen kozepre 5-ot irsz, es mivel ez pont annyi, mint az A^C, ezert az A es C kozos resze (ami csak a kettojuke) 0.
Aztan B^C elemszama 8. Mivel kozepen van mar 5, a B es C kozos resze(ami csak a kettojuke) 3.
Mivel C elemszama 12, ezert C halmazba (ami csak C) 4 kerul.
Na most tovabb nem szamoltam, de kezdolokesnek talan jo lesz. Az abran probald meg megkeresni az egyes halmazokat reprezentalo helyeket. Pl. A\B (A minusz B) az A-nak az a resze, amibe "nem log bele B".
Én úgy kezdenék hozzá, hogy rajzolok 3 egymást metsző karikát (Venn diagramnak hívják, biztos tanultátok), így jobban látszik, hogy mi mit is jelent. Az egyes részeket elnevezném mondjuk így:
A középső rész (a hármasmetszet): abc (ez nem szorzat, hanem név!). Itt vannak azok a halmazelemek, amik mindháromnak részei, vagyis a három halmaz metszete.
Csak az A elemei: a
A és B közös elemei a hármasmetszet nélkül: ab
stb. Szóval lesznek: a,b,c,ab,ac,bc,abc.
Ezek a nevek jelentik a megfelelő halmazok elemszámát is.
Egyébként ezek a "területek" jelekkel így írhatóak le:
abc = |A∩B∩C|
ab = |(A∩B)\C|
a = |A\B\C|
stb. (máshogy is fel lehet írni őket...)
Aztán olvasom az állításokat sorban, és beírom a megfelelő helyekre ami információt az állításokból kaptam. Nem sorban lehet felhasználni az infókat, az eleje így megy:
- (1) első fele: |A∩B∩C|=5, tehát abc=5
- (1) másik fele: |A∩C|=5, tehát ac+abc=5, ac=5-5=0
- (6): |B∩C|=8, bc+abc=8, bc=3
- (3): |C|=12, tehát c+ac+abc+bc=12, c=4
Idáig lehet egyszerűen eljutni, így néz ki ilyenkor az ábra:
(2): b+ab+5+3 = a+ab+5+0 + 10
tehát b=a+7
(5): Mivel |A\B| = a+ac = a+0
és |B\A| = b+3
ezért 2a=b+3
Az utóbbi kettőből sima egyenletmegoldással ki is jön, hogy a=10, b=17
Már csak ab nincs meg
(4):
|(A∩B)\(B∩C)| az éppen az ab
|A\(B∪C| az meg az a
Tehát ab=5
Most már csak össze kell adni őket, pl. |A|=a+ab+abc+bc, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!