Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Megadható-e a síkban 5 különbö...

Ucsiha Madara kérdése:

Megadható-e a síkban 5 különböző pont úgy, hogy semelyik három nem esik egy egyenesre, és bármely három által alkotott háromszög azonos területű?

Figyelt kérdés
Addig eljutottam, hogy csoportosítottam az eseteket konvex burok szerint. Három- és négyszög konvex burok esetén kijött egyszerűen, hogy nem lehet. Viszont ha ötszög a konvex burok, nem jut eszembe semmi. Valakinek lenne ötlete?
2011. szept. 7. 18:18
 1/2 bongolo ***** válasza:
100%

Szerintem rajzold egy papíron majd sorban, ahogy olvasod, amit írok.

Tegyük fel, hogy le tudtuk rakni az 5 pontot. A háromszögek területe d·m/2 lett. (d és m majd később definiálva lesznek.)

- Az első kettő A és B, távolságuk d. Az őket összekötő egyenest nevezzük e-nek.

- A harmadik pont (C) m távolságra van az e egyenestől, mert az ABC háromszög terület d·m/2.

- Húzzunk m távolságra párhuzamost e-vel mindkét oldalra, ezek lesznek az f és g egyenesek. f-g távolsága 2m. A C pont valahol az f egyenesen van.

- A maradék 2 pont a D és E. Az ABD valamint ABE háromszögek is d·m/2 területűek, vagyis a D és E pontok is m távolságra vannak az e egyenestől. Ez csak úgy lehet, ha egyikük az f, másikuk a g egyenesen van.

- Mondjuk D van az f egyenesen, E pedig a g-n. C is az e egyenesen van, a CD távolságnak pedig d-nek kell lennie ugyanúgy mint az AB távolságnak, mert a CDA valamint CDB háromszögek is dm/2 területűek.

- Most nézzük a CDE háromszöget. Mivel az f-g egyenes távolsága 2m, ezért ennek a területe d·m lesz, tehát nem sikerülhetett lerakni az 5 pontot.

2011. szept. 7. 18:51
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, ahogy néztem, ez a megoldás jó lesz! Ment a zöld kéz!
2011. szept. 7. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!