Egy kétjegyű számban a második számjegy 3-mal kisebb mint az első. Ha a számhoz hozzáadjuk a számjegyeit,59-et kapunk. Melyik ez a kétjegyű szám? 10-es vagyok.
Figyelt kérdés
2011. szept. 5. 16:07
1/6 A kérdező kommentje:
egyenlettel kell megoldanom.
2011. szept. 5. 16:12
2/6 anonim válasza:
(x+x-3)+x+(x-3)=59 deh ez csak tippp szóval ...
3/6 anonim válasza:
A számod két számjegye x ill. x-3
Azaz a szám 10x+(x-3)
Szerintem ebből már fel tudod írni az egyenletet a második mondat alapján. Megoldani meg biztos meg tudod!
4/6 A kérdező kommentje:
52 a végeredmény. AZ sicher.
csak a levezetést nem vágom
2011. szept. 5. 16:24
5/6 bongolo válasza:
Pedig a második válaszoló sokat segített: a szám számjegyei x valamint x-3, tehát a szám értéke 10x+(x-3)
Ezt az utóbbi dolgot értsd meg, ez a kulcsa az ilyen feladatok megoldásának.
A szöveg kimondja, hogy ha 10x+(x-3)-hoz hozzáadjuk x-et meg (x-3)-at, akkor 59-et kapunk. Tehát ezt az egyenletet kell felírni:
10x+(x-3)+x+(x-3) = 59
Innen már biztos meg tudod oldani. Kijön x, az első számjegy. A második ennél 3-mal kevesebb.
6/6 A kérdező kommentje:
Jó világ! Erre nem jöttem rá....
Hát nagyon köszönöm nektek :)
2011. szept. 6. 15:55
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!