Segíts kérlek! Gyökvonás alapok?
Négyzetre emelés azt jelenti, hogy valamit a másodikra emelsz, azaz megszorzod önmagával (ha harmadikra emeled, akkor háromszor szorzod meg önmagával). Ennek az ellentétje a gyökvonás.
Vannak a négyzetszámok, az 1, 4, 9, 16, 25, 36, és így tovább. Ezeknek tudnod kell, hogy melyik számnak a négyzete. Ezeket azért emeltem ki, mert egész számok négyzetei.
Ott tartottunk, hogy tudnod kell, melyik szám melyik négyzete.
Pl. 1^2 = 1
2^2 = 4
3^3 = 9
4^4 = 16
5^5 = 25
Stb. Ha ezeket tudod fejből, már könnyebb a gyökvonás.
Ha meglátod, hogy 25 van a gyök alatt, akkor fogod tudni, hogy a 25 az 5 négyzete, így az eredmény 5.
Ha például a 30,165 van a gyök alatt, ami nincs a négyzetszámok közt, akkor azt már csak számológéppel tudod megoldani, bepötyögöd a számot, és a négyzetet.
Vigyázz, ha azt látod, hogy egy negatív (mínuszos) szám áll a négyzetgyök alatt, akkor az becsapás - ugyanis negatív négyzetszám nincs - ha egy negatív számot megszorzol önmagával (azaz négyzetre emeled), akkor is pozitív lesz belőle.
Segítettem valamennyit? Amúgy utálom a matekot, de remélem ebből megértettél valamit. Még itt vagyok egy darabig, kérdezz bátran :)
17/L
2^1 - ejtsd: kettő az elsőn.
2^2 - kettő a másodikon
4^160 - négy a százhatvanadikon
stb...
példa:
2^2 (kettő a másodikon) ez azt jelenti, hogy a kettőt annyiszor szorzod meg önmagával, amennyi a második érték, azaz a kettőt kétszer szorzod -> 2X2
2^5 - kettő az ötödiken - a kettőt ötször szorzod magával.
2 X 2 X 2 X 2 X 2
minden szám első hatványa(pl 2^1, azaz kettő az elsőn) egyenlő az első számmal(hatványalappal), azaz 2vel.
minden szám nulladik hatványa 1, azaz 2^0 (kettő a nulladikon) egyenlő 1-gyel.
a gyökvonás lényege, hogy egy adott számnak (pl 16) meg kell keresni egy szorzóját, melyet ha elosztod az eredeti számmal (16) akkor azta bizonyos számot kapod. pl:
16gyöke = 4 mivel a 4-et kell önmagával megszorozni, hogy 16-ot kapjunk (4x4)
25 gyöke = 5 (5x5)
100 gyöke = 10 (10x10)
remélem érthető.
Alapvetően jók az előző válaszok, csak 17/L valószínű elírás miatt 3^3, 4^4, 5^5 írt 3², 4² és 5² helyett. Helyesen ez lenne a táblázata:
1² = 1
2² = 4
3² = 9
4² = 16
5² = 25
(Az 5^2 jelölés ugyanaz, mint 5². A számítógépen szoktuk a "kalap" jellel helyettesíteni a felső indexet, mert nem könnyű igazi indexet írni.)
A másik kiegészítés, hogy fentebb mindenhol ahol gyökről írnak a válaszolók, ott hivatalosan négyzetgyökről van szó. Van köbgyök is, meg negyedik gyök, stb, de az már valószínű nem kell neked most.
Nem elírás, gépen ez a megszokott jelölés, és reméltem, a kérdező magától is tudja, hogy jelöljük "valóban". :) Meg lusta is voltam rákeresni a fölsőindexes számokra :D:) 17L
De kedves kérdező, jó lenne valami visszajelzés :)
óriási nagy szerencsém van h ilyen bonyolult dolgokkal még nem kell foglalkoznom ,de ha majd igen nekem is segíthetne valaki:D:D:D
Sok szerencsét a pótvizsgához:)
14/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!