Kiszámolnátok nekem ennek a területét?
Gondolom, szabálytalan négyszög.
Ha általános négyszög, akkor végtelen sok megoldása van, ezek területe is különböző.
Ha trapéz, akkor egyszerűen eltolom az egyik szárat párhuzamosan, hogy háromszöget kapjak, innen minden kiszámítható.
Szerintem a feladatnak csak egy megoldása van.
Ha a négy szakaszra érvényes, hogy hogy bármely három összege nagyobb a negyediknél, tehát négyszög szerkeszthető belőlük, akkor a csúcspontok mindig elmozdíthatók úgy, hogy egy körre illeszkedjenek. Ekkor a négyszög húrnégyszög, amire érvényes a Heron képlet. Mivel a képletben csak az oldalak hossza szerepel, a terület csak egy - az oldalaktól függő - érték lehet.
DeeDee
Erre csak a megszokott GeoGebra ábrával válaszolhatok:
Ok, igazad van, elhamarkodott volt a csak egy megoldásra tett kijelentés. :-)
Küldtem egy levelet, amiben leírtam, mi is érdekelne valóban.
DeeDee
Azt hiszem, le lehet zárni a feladat megoldásait.
Valóban, a négy szakaszból végtelen sok négyszög képezhető, ezek mindegyikének más-más területe van. A kettővel korábbi válaszomban közölt feltevés igazolását, miszerint miden négy szakaszból összeállítható egy húrnégyszög, a GeoGebra linken lehet megnézni. Ennek annyi a jelentősége, hogy úgy tűnik - egyelőre bizonyítás nélkül -, hogy az előállítható négyszögek közül a húrnégyszög formának a legnagyobb a területe.
Ha van valakinek ötlete a bizonyításra, adja elő, legyen szíves. :-)
DeeDee
Az akkor készített GeoGebra ábra megtalálható itt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!