Mi okozza a természetes vizek keménységét? Sorolj fel vízlágyításra alkalmas eljárásokat!
Megkülönböztetünk változó és állandó keménységet. Utóbbit a szulfidok, kloridok okozzák, azok a sók, amik forralás (hő) hatására sem válnak ki. Ebből következik, hogy a változó keménység az, ami forralással eltüntethető (ez okozza a vízkövet), ezek általában kalcium-, vagy magnézium-hidrogénkarbonátok. Tehát az első megoldás megvan, forralással lágyítható a víz. A gond persze a kiváló vízkő, de egyelőre nem mosógépben gondolkozunk, hanem leszűrjük.
A következő lépés mindenféle kelátorok alkalmazása. A sókból elvonod a Ca-t és Mg-t, helyettesíted, máris nem olyan kemény a víz, nem is válik ki a vízkő. (Gondolom a Calgon és tsa. ilyen elven működhet.)
A harmadik az ioncserés módszer. Ez az ioncserélt víz. Inni szokták, mert drága, mosógépbe azért ötven liternyit venni nem kis pénz... itt Na-ra cserélik a kationokat, de ebben nem vagyok biztos.
A negyedik módszer a... huh. Tudom, hogy négy módszer van, de mi is volt az... elektrolízis? Ezt inkább hagyjuk. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!