Segítenél nekem? Matekházi, felszín, térfogat.
A kérdés az, hogy: a kúp palástja egy 20 cm sugarú körlap fele. Számítsa ki a felszínét és térfogatát.
Nos, erre jutottam: a kúp felszíne= alap+palást felületének összege
A= pi*r^2+pi*r*gyök alatt r^2+h^2
ebből=> V= 1/3*r^2*pi*h
De a magasságát hogyan tudom kiszámolni? Vagy rossz irányba haladok a feladattal?
Ahogy írtad is: a kúp felszíne= alap+palást felületének összege
a palást felülete: 20 cm sugarú kör területének a fele, vagyis r^2*Pi/2= 628 (bocs, de nem tudok pontosan számolni, csak 3,14-gyel számolok).
Az alapkör területe: a 20cm-es kör kerületének a fele.
2*r*Pi/2= 62,8 , ez a kis alapkör kerülete, ebből a kis alapkör sugara: 10 cm
Innen Pit. tételével van egy háromszög, aminek a= 10 b= a keresett magasság, és az átfogó a 20
100+mag^2=400
magasság= gyök alatt 300
ebből pedig már tudod behelyettesíteni az adatokat a felszín képletbe. Bocs, de most nem tudok számolni, de ez a menete.
Biztos jól írtad le a feladatot?
Az a kijelentés, hogy
"kúp palástja egy 20 cm sugarú körlap fele"
csak annyit jelent, hogy a palást területe P = 50π, semmi többet.
Ez a mondat
"Az alapkör területe: a 20cm-es kör kerületének a fele."
csak feltételezés, a feladat szövegéből nem következik, hogy bármiféle összefüggés lenne a palást területe és a kúp alaplapjának területe közt. Ilyen formában a feladatot nem lehet megoldani.
Akkor hogyan is szól pontosan a feladat?
Első vagyok.
Nem tudom, az előző honnan vette az 50pí-t.
Másrészt: "csak feltételezés, a feladat szövegéből nem következik, hogy bármiféle összefüggés lenne a palást területe és a kúp alaplapjának területe közt."
ez nem teljesen igaz. A palást egy félkör, így maga a körív, tehát a félkör kerülete az az alapkör körének a kerülete, ez minden kúpnál így van. És ebből számítható a területe is.Nem tudom, hogy mit kötekedik, de megoldható a feladat.
A sugarat átmérőnek néztem azért az 50π. Helyesen 200π.
Amúgy igazad van, én értelmeztem rosszul a feladatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!