Szerkesztési feladat, segítesz?
Idáig jutottam:
Tudjuk, hogy egy általános háromszögben (ABC) ha AB felezőpontja F, és B-ből húzott magasság talppontja AC-n belül T, akkor AF=TF, mert T illeszkedik AB Thalesz körére, így AF és FT sugár, tehát egyenlő.
Így AFT egyenlő szárú háromszög, vagyis ATF szög is alpha.
Ha adott a magasságpont T és a felezőpont F akkor kössük össze, T-ben mérjük fel az alpha szöget, majd F-ből TF-el körözve megkapjuk az A pontot. Ezt F-el összekötve majd újra rámérve a B pontot.
És itt elakadtam, nem találok adatot a C csúcs szerkesztéséhez.
Tehát eddig megvan az AB oldal alpha szög és az AC-t tartalmazó félegyenes.
Tudnátok segíteni?
A diszkusszió pedig gondolom az lesz, hogy alpha hegyes, derékszög, tompa szög.
Ezeket az eseteket vévig vizsgálva ugyan ide jutottam, nincs harmadik oldal.
Kezembe került ez az ötéves kiírásod. Igazad volt:
Kedves válaszoló!
Köszönöm szépen, hogy foglalkoztál a feladattal és hogy igazoltad az állításomat.
Bevallom őszintén, már fel sem tudom idézni, hogy ez a feladat miként merült fel 5 évvel ezelőtt. Valószínű matek szorgalmi feladat volt.
Örömmel olvastam végig, úgy érzem ma már el sem tudnám kezdeni ezt a feladatot sajnos. Jó rég nem használtam a Thálesz kört, vagy a magasságpontot :)
Szóval köszönöm, hogy felidézted bennem a régi emlékeket :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!