Fiam 5. osztályos és szinuszos, koszinuszos egyenleteket oldanak meg? Normális ez?
Szia!
Hát én most vagyok gimnáziumban 0.-as, de majd csak jövőre, rendes első gimnáziumban fogjuk tanulni! De az is lehet hogy még később!
Érti a Kisfiad? :)
Szerintem nem. Ez gimi második.
Én is matekos voltam 2 évig általánosban, és nekünk nem volt ilyen.
Én meg 11.-ben egy iskolai pályázat miatt németül tanultam a kombinatorikát matekból :D A heti 4 matekórából 1 németül folyt :D. "Zwei Kugeln nicht zurück gelegen" :D Ennyi maradt meg :D.
Nehéz volt, mert a tanár németül beszélt, nem szólalt meg magyarul. Ha nem értettük, már kézzel-lábbal mutogatott, de még akkor sem szólalt meg magyarul :D.
Amúgy minden éven változik a tanterv, ezen felesleges szerintem filózni, hogy ki mikor tanulja. Ha most megtanulja, akkor később nem lesz vele problémája. Semmivel sem nehezebb, mint mondjuk a másodfokú egyenlet. Ott is középiskolában elmagyarázzák, van rá képlet, alkalmazni kell, ha a gyök alatt mínusz szám jön ki, akkor tudjuk, hogy "gyök alatt nincs mínusz szám!" :D. Aztán jön a cudar valóság egyetemi első matekórán "de van!" :D. Otthon vizes borogatással a homlokán fekszik mindenki :D:D:D:D
A szinusz és koszinusz használatának és megértésének két fontos feltétele:
1. durva számolások: osztás és szorzás "csúf" tizedestörtekkel (ötödikben tudtommal nem engedélyezik még a számológép használatát, a legtöbb iskolában még nyolcadikban se; pl. a holnapi középiskolás felvételin is tilos a számológép használata)
2. hasonlóság fogalmának ismerete, alkalmazása háromszögek esetére (tudtommal a nyolcadikos anyagban van, bár lehet, hogy pedzegetik már előbb is valamilyen szinten)
Viszont a fizikatanárok állandóan arról panaszkodnak, hogy nem tudnak megoldatni "szép" fizikafeladatokat, mert matekból csak tizedikben tanulják a szögfüggvényeket. (hiába van benne több kilencedikes tankönyvben is, a legtöbb tanárnak csak tizedik második félévben van rá ideje.) Lehet, hogy ez egy matfizes tanár, aki fejre állította a részek sorrendjét, hogy mielőbb felbonthassanak vektorokat összetevőkre meg megtudhassák, milyen irányban indul el a csónak, vagy hogy hová fújja az oldalszél a focilabdát, stb...
vrrrr
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!