Oldatos kémia számítás. Valaki meg tudja oldani?
20 fokos helyiségben egy nyitott főzőpohárban hosszabb ideig állni hagyunk 200cm3 18m/m%-os kálium-nitrát oldatot, melynek sűrűsége 1,118g/cm3. a tömeg állása közben 70 g-mal csökken. Mit tartalmaz ekkor a főzőpohár? (20fokon 100g víz, 31,6 g kálium-nitráto old.)
Köszönöm annak, aki segít! :)
A sűrűség segítségével át tudod számolni, hogy a 200cm^3 oldatodnak mekkora a tömege:
1 cm^3 oldat --> 1,118g
200 cm^3 oldat --> (200*1,118)/1=223,6g
Az oldat tömegét 100%-nak véve ki tudod számolni azt is, hány g KNO3 van benne:
100% --> 223,6g
18% --> (18*223,6)/100=40,248g KNO3
Ha ezt állni hagyod, akkor az oldat tömege 70g-al csökken.
Ez a csökkenés az elpárolgó víz és az emiatt kiváló só miatt lehetséges.
Tudod azt is, hogy 20°C-on 100g víz 31,6g KNO3-ot old. Neked azonban a kiindulási oldatod 40,248g KNO3-ot és 223,6-40,248=183,352g vizet tartalmaz.
Ha 31,6g KNO3-ot --> 100g víz old, akkor
40,248g KNO3 --> (40,248*100)/31,6=127,367g vízzel képezne telített oldatot.
183,352-127,367=55,985 (ennyi víz párologhat el anélkül, hogy az oldat annyira tömény legyen, hogy abból már KNO3 váljon ki), ami kevesebb, mint 70g, tehát a súlyvesztés nem csak a víz párolgásából adódik.
Tegyük fel, hogy elpárolog Xg víz és Yg KNO3 válik ki emiatt.
Tudjuk, hogy az oldat tömege 70g-al csökken, ezért: X+Y=70g (--> Y=70-X)
Az új oldat biztosan telített lesz, hisz annál több KNO3 „csak úgy magától” nem válik ki az oldatból.
100g víz --> 31,6g KNO3
183,352-X --> 40,248-Y
Ebből felírható egy egyenlet:
100*(40,248-(70-X))=(183,352-X)*31,6
-2975,2+100X=5793,9232-31,6X
8769,1232=131,6X
X=66,63g
Y=70-66,63=3,37g
Szóval elpárolgott 66,63g víz, a főzőpohárban pedig egy telített KNO3 oldat és a kivált 3,37g KNO3 maradt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!