Mi a megoldása az alábbi feladatoknak, hogy kell megoldani?
1. Ági, Bori és Cili egy sportversenyen első, második és harmadik helyezést ért el. A verseny után ezt mondták közös barátjuknak:
Ági nem lett első. Bori nem lett második. Cili nem lett sem első, sem harmadik.
Ezek után elárulták, hogy a három állításból csak egy igaz.
Melyik lány hányadik lett a versenyen?
2. Egy libát egy bagolyért és két sünért lehet elcserélni.
Két bagoly egy libát és egy sünt ér.
Hány sünért lehet elcserélni egy baglyot?
Hány sün és egy libát?
3.A gólya, a kacsa, a kismadár és a béka beszélgetnek:
- Milyen szépen süt a nap! Ideje reggelizni. – állapította meg Pintyő.
- Én is éhes vagyok! – szólt Tádé.
- Hű, akkor meneküljünk! –kiáltott fel Titi.
- Én inkább fürödni megyek. – dünnyögte Matyi.
Találd ki a párbeszéd szereplőinek a nevét!
4.Egy versenyről négy gyerek így számolt be :
András: Béla lett a győztes . Béla: Csongor lett a győztes Csongor: Nem én lettem a győztes . Dani: Sajnos nem győztem .
Három állítás hamis, egy igaz . Ki lett a győztes?
ill van mégegy:
Egy parasztnak át kell vinni a folyón egy farkast, egy kecskét és egy és egy káposztát. A csónak olyan kicsi hogy csak a paraszt ülhet bele és mellé még csak a farkas vagy csak a kecske vagy csak a káposzta fér el.
Hogyan kelhetnek át a folyón hogy a kecske ne egye meg a káposztát a farkas pedig a kecskét ? A paraszt ezt csak úgy tudja megakadályozni hogy nem hagyja őket ugyanazon a parton egyszerre.
A mégegy ősrégi:
Átviszi a kecskét, vissza.. átviszi a farkast.. VISSZAHOZZA a kecskét, átviszi a káposztát, vissza.. átviszi a kecskét.
1. Vizsgáljuk meg a 3 esetet:
jelölés...n= azt jelenti, hogy nem egyenlő.
I eset, feltételezzük, hogy Ági mond igazat.
Ági n= 1
Bori = 2
Cili = 1 vagy 3
II eset, feltételezzük, hogy Bori mond igazat.
Ági = 1
Bori n= 2
Cili = 1 vagy 3
III eset, feltételezzük, hogy Cili mond igazat.
Ági = 1
Bori = 2
Cili = 2
Ha megfigyeled a II eset hibás mivel nincs második helyezés. A III eset is hibás mivel nincs harmadik helyezés. Így csak az első eset a lehetséges. Így hát a megoldás: Cili lett az első, Bori a második és Ági a harmadik.
2. jelölés: liba=l, bagoly=b, sün=s
l=b+2s => b=l-2s
2b=l+s
2b=1+s
b=1-2s
Az elsőből kivonod a második egyenletet:
b=3s Azaz egy baglyot három sünért lehet elcserélni
Továbbá mindkét egyenletből kifejezed az s-et:
2s=l-b / *2
s=-l+2b
4s=2l-2b
s=-1+2b
Összeadjuk a két egyenletet:
5s=l Azaz 5 sün ér egy libát
3. Először megszólal a kismadár, kinek neve Pintyő. Utána megszólal a gólya kinek Tádé a neve, hogy Ő is éhes. Erre a béka kinek Titi a neve, megijed mivel a gólya békát eszik, ezért ő elhúzza a csíkot. A kacsának Matyi a neve.
4. Ugyan úgy kell eljárni, mint az első feladatnál. Feltételezzük sorban, hogy egyszerre csak az egyiknek van igaza...bocsi,késő van nincs kedvem megoldani.
Remélem tudtam segíteni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!