A tehervonat 2 kocsija közül az elsőben 1,5 tonna áruval több van, mint a másodikban. A második kocsit útközben tehermentesíteni kell 3 tonnával, ezt átrakjuk az elsőbe. Mennyivel lesz most több áru az első kocsiban, mint a másodikban?
Figyelt kérdés
matek, vonat, logika2011. jan. 11. 18:32
1/8 kanóc 

válasza:

Mivel a második kocsi 3 tonnával könnyebb lesz, az első meg 3 tonnával nehezebb, ezért a két kocsi közti különbség 2*3 = 6 tonnával növekszik. Tehát 7,5 tonnával lesz több az elsőben.
2/8 anonim 

válasza:

Nah van két kocsi, 1. és 2.
Az elsőben 1,5 tonnával több van, így a 2. kocsi súlya legyen X, az elsőé X+1,5 mert a másodikhoz képest ennyivel több van benne.
1: X
2: X+1,5
Közben kiszedünk a 2.-ból 3 tonnát és az elsőbe tesszük, azaz az elsőhöz 3-at hozzáadsz, a másodikból elveszed.
1: X+3
2: X+1,5-3
rendezzük a számokat:
1: X+3
2: X-1,5
innen láthatod, hogy ha X-re rendezed, és eltűnteted a számoakt akkor az lesz hogy:
1: x+1,5
2: X
Tehát az első kocsiban lesz 1,5 tonnával több az átpakolgatás után.
3/8 anonim 

válasza:

Az első megoldűsa nem teljesen jó...
4/8 A kérdező kommentje:
Kérdező voltam, nagyon köszönöm, mindkettő válaszolónak, hogy szántatok rám időt, és segítettetek! :)
2011. jan. 11. 19:09
5/8 kanóc 

válasza:

"Az első megoldűsa nem teljesen jó.."
Nekem így is megfelel. :)
6/8 anonim 

válasza:

Hát lehet neked így is megfelel, de a kérdező azért kért segítséget mert nem értette. Az meg hogy tévútra vezeted nem ér túl sokat. Szerintem legalábbis...
7/8 kanóc 

válasza:

Talán ha megmutatnád a hibát benne, ugyanis én nem látom. Ha látnám, nem írnám, hogy nekem megfelel.
8/8 anonim 

válasza:

A második válaszoló megoldása elvileg jó, gyakorlatilag nem, mert felcserélte a kocsik indexét. Az első helyett a másodikat vette.
Kanóc válasza a jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!